כיצד נבדיל בין חיידק לנגיף?

לעתים קרובות אנו עדים לבלבול בין חיידקים לנגיפים, בעיקר כשהדברים אמורים במחלות. לכן כדאי לעשות קצת סדר.

מאת: ד"ר דרור בר-ניר
האוניברסיטה הפתוחה - 1999 (עודכן ב-2007).

חיידק נגיף
חיידק הוא יצור חד-תאי, המתרבה, בדרך-כלל, באופן עצמאי. נגיף הוא טפיל מוחלט, הזקוק להתרבותו למערכות אנזימיות של התא המאכסן.
גודלו הממוצע של חיידק הוא 2-0.5 מיקרומטר (500 עד 2000 ננומטר). יש חיידקים גדולים יותר (אפילו כאלה המגיעים עד לקוטר של 0.7 מילימטר, - ראו ב-"חיידקים ענקיים"), ויש קטנים יותר (למשל, כלמידיה, שגודלם כ-300 ננומטר, והמיקופלסמה - כ-300-200 ננומטר). גודלם של הנגיפים המוכרים לנו: 800-20 ננומטר.
רוב החיידקים נראים במקרוסקופ אור. רוב הנגיפים אינם נראים במקרוסקופ אור. נראים בו רק הגדולים שבהם, ה-poxviridae (שגודלם 230X400 ננומטר), ונגיפי הענק ,Mimiviruses, (שקוטרם 800-400 ננומטר)
לחיידק יש שני סוגים של חומצות גרעין - DNA ו-RNA. לנגיף יש סוג אחד בלבד של חומצת גרעין - DNA או RNA.
לחיידק יש ריבוזומים. הנגיף חסר ריבוזומים.
התא החיידקי שונה במאפיינים ביוכימיים רבים מהתא האיקריוטי (ראו "שלושה סוגי תאים"). החומרים האנטיביוטיים פוגעים בחיידקים באותם תהליכים ביוכימיים. לרוב הם אינם פוגעים בתאים האיקריוטיים.חומרים אנטיביוטיים משמשים לטיפול בזיהומים חיידקיים בלבד. הנגיף חודר לתאים האיקריוטיים ומשתמש, בדרך-כלל, באנזימים ובאברונים של התא המאכסן להתרבותו. רוב החומרים המונעים את התרבות הנגיפים פוגעים גם בתאי המאכסן.אנטיביוטיקה אינה יעילה נגד נגיפים.

Copyright ©, The Open University of Israel, 1997-2011, All rights reserved
© כל הזכויות שמורות לאוניברסיטה הפתוחה - 2011-1997
הערות והצעות אנא שלחו ל: webmaster@telem.openu.ac.il