עיצוב סביבות למידה ממוחשבות ותאוריות למידה ביהוויוריסטיות


חומר למחשבה

באילו אסטרטגיות של הוראה תנקוט כשתרצה לעצב סביבת למידה ממוחשבת המלמדת ביצוע פעולות "אוטומטיות" כמו קשירת עניבה, שחייה או הקלדה "עיוורת"? איך תציג את המידע ללומדים? איזה סוג של אימון תיתן להם? איזה סוג של הכשרה תעדיף – הבנה מעמיקה של העקרונות? תרגול רב? שניהם?

רקע

קריאת חובה

כרקע לדיון בתיאוריות הלמידה הביהוויוריסטיות ובקשר שלהן לעיצוב סביבות למידה, קרא את הסעיף Behviourist theories of learning במאמרה של סמפל (Semple, 2000).
הגישה הביהוויוריסטית הניחה שעיסוק בתהליכים קוגניטיביים-פנימיים כמו "הבנה" הוא ספקולטיבי ולא מדעי. לפיכך חקר הלמידה וההוראה על-פי גישה זו התמקד רק במה "שרואים" – בגירויים ובתגובות. הגישה הביהוויוריסטית מציעה אסטרטגיות הוראה יעילות למצבים שבהם הלומד נדרש לבצע מטלות אוטומטיות, שאינן מצריכות כמעט חשיבה מודעת. היכולת לבצע מטלות או חלקי מטלות (כמו נהיגה או ריאיון טיפולי) באמצעות "טייס אוטומטי" היא חשובה ומועילה: היא מאפשרת לנו להפנות קשב להיבטים התובעניים יותר של המטלה. למשל, היכולת להחליף הילוכים בצורה אוטומטית, "בלי לחשוב", מאפשרת לנהג לפַנות קשב למצבים מסוכנים ולשפר את יכולתו להתמודד עם מצבי חירום בכביש. היכולת לדעת בעל-פה את לוח הכפל מאפשרת להפנות קשב להיבטים מורכבים יותר של בעיות מתמטיות. היכולת להשתמש במיומנויות ריאיון באופן אוטומטי למחצה מאפשרת למטפל להפנות קשב לניתוח של דברי המרואיין. מטבע הדברים, גישה זו מעמידה את התרגול והביצוע (ולא את ההבנה) במרכז הלמידה, ולפיכך סביבות למידה ביהוויוריסטיות מאופיינות בריבוי של חזרה ושינון. note_01
note_01לקריאה נוספת על היסודות הפילוסופיים של הגישה הביהוויוריסטית ולטיעונים בעדה ונגדה ראו באתר של האנציקלופדיה הפילוסופית של סטנפורד: http://plato.stanford.edu/entries/behaviorism

מה יהיו אפוא מאפייניה של סביבה המלמדת אדם לפתור בעיות חשבוניות פשוטות או לקשור עניבה? מודל ההוראה הביהוויוריסטי שפיתח סקינר (Skinner), note_02
note_02ראו תיאור תמציתי של מודל ההוראה של סקינר (מתוך האתר של Kearsley המציג תמצית של חמישים תאוריות למידה-הוראה מרכזיות, עמוד אחד לכל תאוריה, כולל כמה פריטי ביבליוגרפיה לכל תאוריה): http://home.sprynet.com/~gkearsley/tip/skinner.html
המכונה הוראה מתוכנתת (programmed instruction), מציע כמה עקרונות:

באמצעות ההוראה המתוכנתת לימד סקינר יונים לנגן על פסנתר ופילים לרקוד על חביות. בעלי החיים האלה לא "הבינו" מה סקינר רוצה מהם. הוא עיצב את התנהגותם באמצעות העיקרון של קירוב הדרגתי (successive approximation). ראשית, הוא יצר אצל בעל החיים מצב של חסך (רעב). בהמשך אִפשר לו להתנהג באופן טבעי, והוא עשה כל מיני פעולות באופן אקראי. כשאחת הפעולות האלה קירבה אותו אל המטרה הרצויה, הוא נתן לו חיזוק חיובי. למשל, כשהפיל התקרב במקרה לחבית, סקינר נתן לו מנת מזון, כחיזוק חיובי. חיזוק חיובי זה גורם לבעל החיים לחזור שוב ושוב על הפעולה, באופן אוטומטי. לאחר שהיצור הגיע לשליטה בצעד הראשון בפרוצדורה (התקרבות לחבית, הצעד הראשון לקראת ריקוד על החבית), הפסיק סקינר לתת את החיזוק (המזון). הפיל התקרב לחבית, ושוב זז לפה ולשם עד שנגע בה במקרה. סקינר סיפק מיד חיזוק חיובי (מזון). כך, בהתקרבות הדרגתית למטרה, הפיל מניח רגל אחת על החבית, אחר כך עוד רגל, עד שהתנהגותו מעוצבת באופן מושלם – הוא מבצע שרשרת התנהגויות מלאה (ריקוד על החבית) – שרק בסופה הוא מקבל חיזוק חיובי (ברזניץ, 1986).

סקינר המליץ ליישם את המודל של הוראה מתוכנתת גם בלמידה בבית-הספר (ראו למשל Callender, 1969). עם זאת, ההבדל בין בני אדם לבעלי חיים הוא שבני אדם עשויים להיות מודעים למטרות הלמידה, ולפיכך הם מסוגלים ללמוד מבחירה חופשית, בצורה מכוונת (intentional). כשאנשים מעוניינים ורוצים ללמוד, עצם ההצלחה בביצוע הצעדים לקראת השגת המטרה היא חיזוק חיובי בעבורם, והלמידה אינה תלויה באופן בלעדי בחיזוקים חומריים (מזון או ליטוף) כמו אצל בעלי חיים, או ב"שוחד" בצורת נקודות, פרסים וכיוצא באלה.

בשנות החמישים, בתקופת הזוהר של הגישה הביהוויוריסטית, יושמה גישה זו באופן גורף גם במצבי הוראה הדורשים הבנה, ולא הוגבלה להוראת מיומנויות שגרתיות. למשל, בהוראת המתמטיקה בגישה הביהוויוריסטית הדגישו את התרגול והשינון על חשבון ההבנה. משנות השישים ואילך הוטחה בגישה הביהוויוריסטית ביקורת חריפה מצד הממסד האקדמי, בעיקר בגלל הדגש על שינון וזכירה על חשבון הבנה. אף-על-פי-כן, יש בה תועלת לעיצוב סביבות למידה ממוחשבות, ובפרט בעבור מצבים או מיומנויות שבהם חשיבה מודעת עלולה לפגוע בביצוע. למשל, מרגע שהגעת לרמה של שליטה אוטומטית במיומנות כמו קשירת עניבה או הקלדה עיוורת, הניסיון לחשוב ולהיזכר מהו הצעד הבא מחבל בביצוע שלך ומאט אותו.

מאפייני סביבות למידה ביהוויוריסטיות

כיצד מיושמים העקרונות שהוצגו לעיל בעיצוב או בניתוח של יחידת הוראה-למידה?

קווים מנחים בניתוח ובעיצוב של סביבות למידה ביהוויוריסטיות ממוחשבות

לאחר הבנת עקרונות הגישה הביהוויוריסטית ויישומם בניתוח יחידות הוראה-למידה בכלל, נשאלת השאלה כיצד ניישם את התובנות האלה בבואנו לעצב יחידת הוראה-למידה ממוחשבת. כיצד נעשה שימוש מושכל ביכולותיו של המחשב ליצירת סביבת למידה ביהוויוריסטית יעילה? בבואנו לעשות זאת, ניעזר ביתרונות המחשב שיפורטו להלן. המתעניינים בנושא זה מוזמנים לקרוא את מאמרם של ברטון ועמיתיו (Burton et al., 2001) (ברשימת קריאת הרשות). המאמר מרחיב ומפרט את יתרונות המחשב ליצירת סביבת למידה ביהוויוריסטית יעילה.


איור 1. תוכנה ללימוד הקלדה עיוורת



לעמוד הקודם לראש העמוד לעמוד הבא