אגם מונו שבקליפורניה. מגדלי טופה וריכוזי ארסן גבוהים
NASA
מתחת לזרחן (P) בטבלה המחזורית נמצא היסוד ארסן (As - המכונה גם זרניך) הדומה לו מאוד. אך במערכות הביולוגיות המוכרות לנו, למשל בייצור ATP במהלך הזרחון החימצוני, החלפת זרחן בארסן, בגלל הדמיון הרב ביניהם, משתקת לרוב את הפעילות, ולכן הארסן הוא חומר רעיל וככזה הוא מוכר בהיסטוריה הרפואית.
הארסן ותרכובותיו משמשים היום ובעבר כמדבירי חרקים וכחומרים תעשייתיים. לפני העידן האנטיביוטי השתמשו בתרכובות ארסן כתרופה למחלת העגבת (סיפיליס).
אגם מונו שבקליפורניה מזכיר במקצת את ים המלח שלנו. זה אגם סגור, רווי מלחים, שהאדם קיצץ את מרבית זרימת המים לתוכו במהלך 50 השנים האחרונות. בניגוד לים המלח, אגם מונו בסיסי מאוד (pH=~10). מאפיינים אותו מבנים המכונים מגדלי טופה (Tufa towers). מי האגם מכילים ריכוזים מאד גבוהים של ארסן (כ-200 מיקרומולר - כ-15 גרם, 15,000 מיקרוגרם, בליטר, לעומת ריכוז הארסן במי האוקיינוסים, שמגיע ל-2-1 מיקרוגרם לליטר).
באגם חיה ומשגשגת אוכלוסייה של חיידקים וארכאונים חובבי מלח ובסיסיוּת (הלופילים ואלקלופילים), וגם מעט יצורים מפותחים יותר שמותאמים לחיים באגם. כל היצורים החיים באגם נאלצו להסתגל לחיים בנוכחות ארסן, אך עכשיו מתברר שאחד מהם (לפחות...) עשה יותר מזה.
צוות חוקרים מסוכנות החלל האמריקנית (NASA) ומכוני מחקר נוספים, בראשות הביוגאוכימאית פליסה וולפה-סימון (Wolfe-Simon), בודדה חיידק מהמשקעים שלחופי האגם והוא מכונה זמנית GFAJ-1 (ראשי תיבות של Give Felisa a Job - על מאחורי הקלעים של גילוי החיידק ראו לקריאה נוספת). חיידק זה לא רק שהסתגל לחיים בנוכחות ארסן, אלא אף למד לנצל אותו ולהשתמש בו כתחליף לזרחן. כאשר הוא חסר, החיידק משתמש בארסן בכל התרכובות החשובות שאותן זרחן מרכיב, כ-DNA - החומר התורשתי, RNA, ליפידים וחלבונים וחומרים מזורחנים אחרים בעלי חשיבות ביולוגית מרכזית (ATP, NADH ואחרים).
GFAJ-1 הוא חיידק אווירני שצורתו מתג המשתייך, בהתאם לקביעת הרצף של ה-16S rRNA שלו, לחטיבת הפרוטאובקטריה, למשפחה Halomonadaceae ולסוג Halomonas.
GFAJ-1 מבעד למיקרוסקופ.
צילום: Jodi Switzer Blum, NASA
כדי לבדוק שהארסן אכן נכלל בכל המולקולות שאותן מרכיב הזרחן, השתמשו החוקרים בארסן רדיואקטיבי (77AsO43-), שאותו הוסיפו למצע הגידול של החיידקים. אחר כך עקבו אחרי ההתפלגות הרדיואקטיביות במקטעים השונים שאותם בודדו מהחיידקים: הרדיואקטיביות התרכזה כצפוי במקטעי החלבונים וחומצות הגרעין (DNA ו-RNA) ומיעוטה במקטע הליפידי. החידוש בעיקרי בחיידק זה הוא הרחבת האפשרויות למצוא חיים במקומות בהם הביוכימיה ה"קונבנציאלית" לא מתאפשרת.
המחקר של וולפה-סימון ועמיתיה התפרסם לראשונה ב-2 בדצמבר 2010, בגרסה המקוונת של כתב העת המדעי החשוב Science, במקביל למסיבת עיתונאים מתוזמנת ומתוקשרת של נאס"א. מה לנאס"א ולחיידק המיוחד הזה? נאס"א מחפשת חיים בחלל, ולשם כך היא מתעניינת בחקר חיים בסביבות קיצוניות על פני כדור הארץ ומסייעת למחקר. הנחת העבודה של האסטרוביולוגים (החוקרים המשלבים אסטרונומיה עם מיקרוביולוגיה; וראו לקריאה נוספת) היא שחיים בחלל יימצאו (אם בכלל) בסביבות הדומות לאותן סביבות הקיצוניות הקיימות על פני כדור הארץ. אגם מונו הוא סביבה קיצונית שכזו.
האם המחקר הזה קידם במשהו את הסיכויים למצוא חיים בחלל? כנראה שלא, כי היסוד ארסן נפוץ הרבה פחות ביקום מאשר היסוד זרחן, אך ימים יגידו...
GFAJ-1 הוא דוגמה ראשונה לכך, שביוכימיה אלטרנטיבית יכולה להתפתח כתוצאה מהסתגלות לתנאים שונים וקיצוניים. נחכה בעניין רב לדוגמאות נוספות.
לקריאה נוספת
המאמר המקורי ב-Science:
סיכום מסיבת העיתונאים של נאסא
ד"ר דרור בר-ניר, חיידקים בחלל?, "גליליאו" 139, מרס 2010
על החוקרת הראשית של המחקר פליסה וולפה-סימון והסיפור שמאחורי המחקר - ב-Wall street journal: