מוצרי דבורים להזנה ובריאות

אמונות ומציאות

כתב וצילם: פרופ' יעקב לנסקי

פורסם ב"כמעט 2000" 17, עמ' 37-33, חורף 1998.


עמלות כוורת מנפנפות בכנפיים בפתח הכוורת ויוצרות זרמי אוויר החודרים פנימה, שם הם גורמים לנידוף טיפות מים ולהורדת הטמפרטורה בימי הקיץ הלוהטים.



בשנים האחרונות גברה ההתעניינות במוצרי הדבורים, בעקבות הנטייה הכללית במערב לשינוי הרגלי אכילה, לשימוש במזון טבעי בעקבות התגברות השפעתה של הרפואה האלטרנטיבית. בסקירה זו ננסה לסכם את הידע המצוי בידינו על ההרכב הכימי של מוצרי הדבורים והשפעתם הפרמקולוגית על בני-אדם, ונדון בפער הקיים בין האמונה בסגולות המוצרים הללו לבין ממצאים אמינים, המבוססים על מחקרים מדעיים.



תמונה 1: ציור קיר מלפני כ-8000 שנה ממערת העכביש (Cava de la Aranal) שבמזרח ספרד, המתאר איסוף של דבש מתוך קן דבורים הממוקם בצוק.


האדם והדבורה
מתקופת האבן התיכונה (Mesolithic) נתגלו באירופה ובאסיה ציורי קיר המתארים ציידי דבש המוציאים חלות מתוך קנים. למשל, הציור המפורסם מלפני כשמונת אלפים שנה ממערכת העכביש (Cava de la Arana) בדרום ספרד (תמונה 1). תבליטים וציורי קיר ממצרים העתיקה (כ-2000-1000 שנה לפני הספירה) מתארים הפקת דבש מכוורות בכדי חומר (תמונה 2). זהו מעבר משלב ציד הדבש מתוך קנים לגידול דבורים לשם ייצור הדבש. ואכן, בתקופה העתיקה השתמש האדם בדבש כמזון בעל ערך אנרגטי וכממתק, וכן כתרופה, כמנחה לאלים בשומר ובמצרים, ובישראל - גם כמרכיב בהבאת הביכורים. הדונג והפרופוליס שימשו את האדם במלאכות שונות. דבש, גרגרי אבקת פרחים (גא"פ), זחלים וגלמים שנשלו מתוך הקנים היו מקור חשוב בתזונתו של האדם במשך אלפי שנים בכל היבשות. גם כיום קיים עדיין ציד של מוצרי הדבורים באפריקה ובמזרח הרחוק.


תמונה 2: ציור קיר המתאר רדיית דבש מתוך כוורות כד בלוקסור, מצרים, מלפני כ-3450 שנה. התמונה מתארת גידול דבורים כענף חקלאי ולא כאיסוף דבש מתוך כוורות בר.


בעידן החדש, החלה ההתעניינות במוצרי הדבורה בסוף המאה הקודמת, אולם הידע על הרכבם הכימי וערכם התזונתי והרפואי לאדם החלו להיחשף רק בשנות הארבעים של המאה העשרים. עם זאת, רק בעשור האחרון התחילו להתברר חלקים מהמסתורין שאפפו אותם.

מוצרי הדבורים מתחלקים לשני סוגים:
  1. מוצרים שמקורם בצמחים והמיובאים לקן: צוף, גא"פ, פרופוליס ושרפים שונים; ההרכב הכימי של מוצרים אלו משתנה בהתאם לסוג הצמח והאזור שבו צמח.
  2. מוצרים המיוצרים בגוף העמלה ומופרשים החוצה מבלוטות שונות: מזון זחלי מלכות, ארס, דונג; הרכבם הכימי של המוצרים מקבוצה זו נשאר יציב.
מוצרים המיובאים לכוורת


א. דבש (Honey) שמקורו בצוף פרחים
רוב הפרחים המאובקים על-ידי חרקים מספקים להם "תמורה" עבור הביקור, בצורת גרגרי אבקת פרחים וצוף. הצוף מצטבר בצופן של הפרח ונפחו שונה במינים שונים. למשל, פרח של הרוזמרין הרפואי מפריש כ-0.1 מיקרוליטר, ואילו פרח של תפוח-זהב מהזן ולנסיה מפריש כ-60 מיקרוליטר. הצוף מכיל כ-30% עד 40% סוכרים וכ-60% עד 70% מים. כמו כן, מכיל הצוף חומרים בעלי נדיפות גבוהה, וביניהם טרפנים וטרפנואידים, התורמים גם את הניחוח האופייני לדבש שמאותו מקור.

עמלת שדה הנוחתת על פרח צופני שולפת את החדק ויונקת את הצוף לתוך "קיבת הדבש", שהיא שלפוחית בעלת דפנות גמישים, המסוגלת לקלוט נפח של כ-60 עד 70 מיקרוליטר נוזל. תוך כדי מעופה מוסיפה העמלה הפרשות מבלוטות הראש, המכילות את האנזים אינברטאז (Invertase), המפרק את הסוכרוז שבצוף לגלוקוז ופרוקטוז. זהו למעשה תחילתו של תהליך הפיכתו של הצוף לדבש. בהגיעה לכוורת, עמלת השדה מקיאה את טיפות הצוף לתוך תא משושה בחלה, או שהיא מוסרת את טיפת הצוף לעמלת כוורת. זו בולעת את הטיפה לקיבת הדבש ומקיאה אותה לחלל שבין שתי לסתותיה, שם נחשפת הטיפה לזרמי אוויר חם, הנוצרים על-ידי נפנוף הכנפיים של העמלות בכניסה לכוורת. כאשר מגיע ריכוז הסוכרים בטיפות הדבש לכ-80%, העמלות חותמות את תאי הדבש בשכבה דקה של דונג שקוף.


הדבש ושימושיו ברפואה
השימוש בדבש ברפואה העממית ידוע מאז התקופה העתיקה. מקובל בעיקר בטיפול בפצעים ובכוויות. דיווחים שונים מצביעים על יעילותו של הדבש בטיפול בכיבי קיבה שנגרמים על-ידי חיידק (Helicobacter pylori), דלקת הקרום הרירי של הקיבה והמעיים (Gastroenteritis) ומחלות עור הנגרמות על-ידי פטריות (Tineas).

בפצעים זיהומיים, הדבש מונע את התפתחותם של חיידקים בתנאי חבישה לחה; הוא איננו פוגע ברקמה היוצרת צלקות, ומעודד את תהליך ההגלדה. הוא מחיש את יצירת הצלקות תוך כדי הפחתת גודלן וחוסך את הצורך להשתיל רקמות. פעילותו האנטיבקטריאלית של הדבש נמשכת גם לאחר מיהולו פי עשרה, הודות ליצירת מי חמצן.

התכונות האנטיבקטריאליות של הדבש נובעות מכמה גורמים:
  1. הלחץ האוסמוטי של הדבש הוא גבוה: המים מהווים כ-15% עד 20% (לפי משקל) מהרכב הדבש, מתוך כ-84% של תערובת הסוכרים. האינטראקציה בין מולקולות הסוכר והמים בדבש איננה מותירה די מולקולות מים זמינות עבור המיקרואורגניזמים כדי שיוכלו להתרבות.
  2. ה-pH של הדבש הוא חומצי, והוא נע בין הערכים 3.2 ל-4.5. בתחום זה מעוכבת התפתחותם של רוב המיקרואורגניזמים, שבדרך כלל זקוקים ל-pH של 7.4-7.2 לשם התפתחות נורמלית. ואכן, החומציות הקיימת בדבש בלתי מהול גורמת לעיכוב התפתחות רוב מיני החיידקים. אולם תנאי זה איננו מתקיים בדבש מהול.
  3. פעילות אנזימטית: האנזים גלוקוז אוקסידאז מופרש מבלוטות שבראש העמלות לתוך הצוף וגורם להיווצרות מי חמצן (H2O2): שיחרור מי חמצן והחומציות הגבוהה של הדבש תורמים גם הם לשימור הדבש.
לאחר הפיכת הצוף לדבש נעשה האנזים בלתי פעיל; אולם אם מוסיפים לדבש מים ניתן להגביר את פעילותו של אנזים זה פי 50,000-2,500 פעם, ולתרום לפעילות האנטיבקטריאלית של הדבש, שאיננה גורמת נזק לרקמות של יונקים כאשר משתמשים בדבש מהול לריפוי פצעים.

ב. גרגרי אבקת פרחים - פולן (Pollen grains)
תאי הזרע הזכריים של פרחים נוצרים על פני מאבקים כגרגרי אבקת פרחים. גרגרים אלה מופצים על-ידי הרוח, בעלי-חיים שונים, ובעיקר חרקים. כאשר דבורת הדבש נכנסת לפרח כדי לאסוף צוף, היא בדרך כלל נוגעת במאבקים בשלים וגופה מתכסה בעשרות גרגרים דבוקים, שנצמדים לשערות ולזיפי גופה. בעוברה לפרחים אחרים, חלק מהם נופלים על פני הצלקות של עמודי העלי, ועקב זאת נחשונים נובטים, ובכך תורמים להפריה ולהבשלת הזרעים. כאשר גוף העמלה מתכסה בשפע של גרגרים, היא מנקה את עצמה בעזרת שלושת זוגות רגליה ודוחסת אותם ל"צמידות", הנישאות על הרגליים האחוריות. בהגיעה לכוורת היא מנתקת את הצמידות והן נופלות לתוך התאים בחלה.

לשם איסוף הגרגרים משתמשים מגדלי הדבורים ב"מלכודות" המוצבות בפתח הכוורת. כל דבורת שדה החוזרת לכוורת שלה חייבת לעבור דרך חור במעבר לפתח הכניסה, ותוך כדי כך מתנתקות הצמידות מרגליה ונופלות על קרקעית המלכודת. ההרכב הכימי של הגרגרים משתנה, כיוון שהוא אופייני לכל מין בוטני ועשוי להשתנות בהתאם לאזור הגיאוגרפי שבו נאסף.

הרשימה הבאה מתארת באופן כללי את ההרכב הכימי של גרגרי האבקה: חלבונים 24%; פחמימנים 27%; ליפידים 5%; זרחן 0.5%; אשלגן 0.6%; סידן 0.22%; מגנזיום 0.15%; נתרן 0.04%; ברזל 140 חלקי מיליון (ח"מ = ppm); מנגן 100 ח"מ; אבץ 80 ח"מ; נחושת 14 ח"מ; גא"פ מכילים את כל הוויטמינים הדרושים להזנה נכונה של בני-אדם, אם כי חסרים בהם לחלוטין ויטמין B12, A, D ו-K.

ערכו התזונתי של גא"פ לאדם הוא מן הגבוהים, אם נשווה אותו למרכיבים השונים שנבדקו במזונות אחרים - עגבניה, כרוב, תפוח, לחם, בשר עוף ובשר בקר. רק ערכו התזונתי של בשר בקר היה גבוה יותר מזה של גא"פ.

הוא מהווה מקור תזונתי מצוין לאדם, אולם מחירו הגבוה איננו מצדיק את השימוש בו למטרה זו. יתר על כן, צריכה מוגברת של גא"פ עלולה לגרום לבעיות בתיפקוד מערכת העיכול (כאבים, דימום), וקיים חשש סביר לכך שהוא יגרום אלרגיה.

השימוש בגא"פ כתרופה היה מקובל ברפואה היהודית והערבית של ימי הביניים, ואף הרמב"ם, ששימשו רופאו האישי של סולטן מצרים, המליץ על אכילתו, כתרופה בעלת תכונות מכווצות (astringent) ומרגיעות. גם כיום הוא מהווה מרכיב ברפואה העממית. כך למשל גא"פ של תמרים משמשים תרופה נגד עקרות אצל נשים בדואיות. ואכן, בדיקות כימיות הראו שגא"פ מתמרים מכילים כ-3.3 מג"ר לק"ג של Oestrone. לפי דיווחים רפואיים מסוימים, הגרגרים מביאים להקלה במצב דלקתי וחוסר נוחות בחולים הסובלים מדלקת בלוטת הערמונית. ייתכן שהקלה זו נובעת מרמה גבוהה של אבץ, שהוא חיוני לתיפקוד נורמלי של בלוטה זו, אולם חסרים עדיין מחקרים לאישוש טענה זו.

גורמים שונים מנסים לייחס לגא"פ תכונות של תרופה יעילה בטיפול בעיכוב גדילה של רקמה סרטנית, שיפור הכושר הגופני של ספורטאים, ריפוי כיבים פנימיים וזיהומים, הגברת תשוקה מינית בנשים ובגברים, ועוד. על אף האמונה בסגולותיהם הרפואיות, הרי ההוכחות הרפואיות מועטות ביותר; מחקר רפואי-פרמקולוגי יוכל אפוא לתרום להבנת הנושא.

לסיכום, גא"פ הינו מזון עשיר מאוד, המספק - יחד עם הדבש - את כל הצרכים של הדבורים. גא"פ הם המרכיב הבסיסי להזנת דבורים בוגרות ומתפתחות, והם חיוניים לייצור מזון לזחלים ומזון למלכה הבוגרת וכן לייצור דונג. הם משמשים להזנת דבורים בעונות שאין בהן פריחה בטבע (בעיקר עקב הרכב החלבונים הגבוה, שאינו מצוי בדבש).


ג. פרופוליס (Propolis)
כפרופוליס מוגדרים חומרים ממקור צמחי, ובעיקר שרף עצים והפרשות דביקות. הפרופוליס נאסף על-ידי עמלות שדה מהצמחים אל המשטחים החיצוניים של הרגליים האחוריות, והוא מובא לכוורת, שם הוא משמש בעיקר לאיטום סדקים וחורים בקן הטבעי או בכוורת בנויה.

בטמפרטורה נמוכה הפרופוליס שביר, וב-40-30 מעלות צלסיוס הוא נעשה צמיג. הפרופוליס הגולמי, המופק מדבורית, מכיל כ-55% תרכובות צמחיות, כ-30% דונג דבורים וכ-5% גא"פ. המרכיבים בעלי פעילות פרמקולוגית מסיסים בכוהל אתילי, וכך מפרידים מיקטע זה מדונג וממרכיבים אחרים. הפרופוליס משמש תרופה לריפוי פצעים, כוויות, זיהומים בדרכי הנשימה, הצטננות, דלקות עור, אקזמות, דלקת שקדים, הרפס, דלקת חניכיים, ועוד. בעת העתיקה ברומא וביוון השתמשו בו לריפוי פצעים מוגלתיים, ואילו במצרים הוא שימש לחניטת המומיות.

ההרכב הכימי של הפרופוליס תלוי במקורו הצמחי, והוא מאופיין בתרכובות פנוליות ופלבונואידיות בעלות השפעה פרמקולוגית על יונקים והמסיסות בכוהל אתילי, כמפורט להלן:
שם המרכיבהפעילות הפרמקולוגית
Quercetinאנטיוויראלית, אנטיהיסטמינית, ריפוי כיבים, חיזוק כלי דם נימיים
Pinocembrinנגד חיידקים, נגד פטריות ועובש, הרדמה מקומית של רקמה מטופלת
Caffeic acidנגד חיידקים, נגד פטריות, נגד וירוסים, נגד דלקות
Caffeic acid phenylesterציטוטוקסיות או עיכוב של גידולים סרטניים
Acacetinנגד דלקות
Pinostrobinהרדמה מקומית
באירופה ובארצות-הברית הפרופוליס מוכר כתוסף מזון או כתרופה עממית מצמחים - Herbal medicine (בארצות-הברית הפרופוליס איננו מוכר כתרופה לבני-אדם, בהתאם להנחיות של FDA).


חלק מחלה ממוסגרת ובה תאים משושים המכילים דבש וצבען שחור מבריק ותאים חתומים וחומים בהם מתפתחים גלמים.

כיום מקובלת הדעה שבמהלך האבולוציה התפתחו הדבורניים (Apoidea) מצרעות טפיליות (Halictinae). תוך כדי ההתפתחות הזו חלו שינויים חשובים בדפוסי ההתנהגות ובאורח החיים של הדבורניים, וכן באופי תזונתם: צרעות טפיליות ניזונות מטרף, ואילו הדבורים מספקות לעצמן את מזונן רק ממוצרי פרחים (צוף וגרגרי אבקת פרחים - גא"פ). מחלקים אחרים של הצמח הן אוספות שרפים והפרשות דביקות לשם הכנת פרופוליס.

שינויים חלו גם במבנה ובתיפקוד של איברי גוף שונים, שהותאמו לאיסוף מוצרים אלה: צינור הבליעה התרחב לכדי קיבת הדבש להובלת נוזלים (מים, צוף), וזיפים ומשטחים על פני הרגליים האחוריות הותאמו לאיסוף גרגרי אבקת פרחים.הקואבולוציה (אבולוציה משותפת) בין צמחים בעלי פרחים ויוצרי זרעים לבין דבורים - היא אחד הפרקים המרתקים של המחקר הביולוגי. ממצאים שונים מצביעים על כך שדבורים חסרות עוקץ (stingless bees) התפתחו מצרעות טפיליות (Sphecoid wasps) לפני כמאה מיליון שנה, ואילו דבורת הדבש, השייכת לסוג Apis, הופיעה מאוחר יותר, לפני כארבעים מיליון שנה, כאשר הופיעו כבר צמחים בעלי פרחים ויוצרי זרעים. תוך כדי הקואבולוציה בין הדבורים לבין הצמחים נוצרו בפרחים מנגנונים שונים הקשורים בריח, צבע, צורה והפרשת צוף - מנגנונים שנועדו למשוך אליהם ממרחקים את הדבורים לשם איסוף צוף וגרגרי אבקת פרחים. ביקורי הדבורים בפרחים תרמו להעברת גרגרי אבקת פרחים ממאבקים של פרח אחד לצלקות של פרחים אחרים. כך תרמה דבורת הדבש לריבוי צמחים בטבע על-ידי האבקה, הפריה וחניטת זרעים.
דבורת הדבש (Honeybee, Apis mellifera L.) חיה ביחידות הנקראות דבוריות (Bee colonies). אוכלוסייתן של אלה יכולה להגיע ל-80,000 עמלות, מאות זכרים ומלכה אחת. הדבורה היחידה איננה יכולה להתקיים מחוץ למסגרת החברתית של הדבורית. קן הדבורית מורכב מחלות דונג אנכיות, הבנויות משתי שכבות של תאים משושים הצמודות בגבן זו לזו. בתאים אלה מוטלות ביצים, והן מתפתחות לזחלים, גלמים ובוגרים. בתאים משושים מאחסנות העמלות את מזונן: צוף, דבש או גא"פ. בטבע נבנים הקנים בדרך כלל בתוך חללים המוגנים בפני רוחות וגשמים, כמו נקיקי סלע, עצים חלולים וקירות כפולים.

הסתגלותה של דבורת הדבש לתנאי אקלים קיצוניים באזורים טרופיים, סובטרופיים וממוזגים של כדור-הארץ נובעת, בין היתר, מכושרה לאגור מזון (דבש, גא"פ) ולשמור על טמפרטורה קבועה של קן הדגירה בתחום של 36-35 מעלות צלסיוס. ויסות הטמפרטורה נעשה על-ידי יצירה ופליטה של חום מהחזה של העמלות בתנאי טמפרטורה חיצונית נמוכה, וקירור הקן באמצעות נידוף טיפות מים על-ידי אוורור הכנפיים.

מוצרים המיוצרים על-ידי דבורים


א. מזון זחלי מלכות (Royal Jelly)


מזון זחלים מיוצר ממרכיבים שונים של גא"פ בבלוטות שבראש העמלות הצעירות. העמלות מאכילות במזון זה את הזחלים של מלכות, עמלות וזכרים, וכן את המלכות הבוגרות. ההרכב הכימי וכמות המזון הניתנת לזחלים של מלכות, עמלות וזכרים אופייניים לכל כת, מין וגיל הזחל. מזון זחלי מלכות עשיר יותר בפרוקטוז וגלוקוז ממזון זחלי עמלות. ואכן, שני סוכרים אלה מגבירים את התיאבון של הזחלים, וכתוצאה מכך הם צורכים כמויות גדולות יותר של מזון. כפי הנראה לוחץ המזון במעי התיכון על קולטי לחץ, וגורם להפרשה שופעת יותר של הורמון הנעורים (Juvenile hormone). עקב כך מתמיין הזחל הנקבי למלכה ולא לעמלה. מזון זחלי מלכות מכיל את המרכיבים הבאים: מים 67%; חלבונים 12%; סוכרים 11%; פרוקטוז 6%; גלוקוז 4.2%; שומנים 5%; מינרלים 21.0%; ויטמינים 0.1%; סטרולים 0.1%. מאז תחילת שנות השישים הופיעו פרסומים רבים שתיארו את ההשפעה המבורכת של מזון מלכות על יונקים ובני-אדם: הגברת התיאבון, שיפור בביצוע פעילות גופנית של ספורטאים, הגברת הערנות והפעילות האינטלקטואלית, הרגשת אופוריה (אושר, שמחת חיים), הגברת התשוקה המינית אצל גברים ונשים; ומלבד השפעה כללית על הגוף, ייחסו למזון מלכות כושר ריפוי למחלות רבות, כולל סרטן. למרות הפרסום הרב והשימוש הנרחב במוצר זה בעולם, חסרים עד כה מחקרים רפואיים-פרמקולוגיים היכולים לאשש טענות אלו.

מזון מלכות הינו בעל תכונות בקטריוסטטיות (עיכוב גידול חיידקים), והוא מהווה מרכיב חשוב במוצרי קוסמטיקה. ייצור מזון מלכות נעשה בדבוריות המיותמות ממלכות. מכניסים לתוכן גביעי דונג או פלסטיק המכילים זחלים נקביים בגיל 0.5-1.5 יום למשך שלושה ימים. לאחר הוצאת הזחלים מתוך הגביעים אוספים את המזון, כ-300 מג"ר מכל גביע. בעולם קיים ביקוש רב למוצר זה, ובמיוחד במזרח הרחוק, שם הוא נצרך ברובו מתוך אמונה בתכונותיו הנפלאות. בשנת 1987, למשל, ייצרה סין כ-800 טון מזון מלכות.

ב. ולדות דבורים (Bee brood)
האדם הקדמון ניזון מחרקים שונים, כולל ולדות דבורים (זחלים וגלמים), אשר סיפקו לו מזון עשיר בחלבונים. חלות הדבש שציידי הדבורים הוציאו מתוך הקנים הכילו, נוסף על הדבש, גם ולדות וגרגרי אבקת פרחים. ואכן, ציידי הדבש באפריקה, במזרח הרחוק ובאמריקה הלטינית נוהגים גם כיום להיזון מוולדות דבורים.

החל משנות השישים החלה התעניינות בוולדות דבורים כמזון לבני-אדם. בדיקות כימיות הראו כי זהו מזון המצטיין ברמה גבוהה של חלבונים, דל בשומנים ובוויטמינים A ו-D. נוסו מתכונים שונים להכנת זחלים וגלמים של דבורת הדבש כמאכל לבני-אדם, כפיצוחים לאחר טיגונם או כמשרה (Marinade), אולם המוצר נותר ללא ביקוש. מאידך, זחלי דבורים משמשים קרקע מזון מצוין לגידול מעבדתי של חיפושיות מושית השבע (פרות-משה-רבנו) וחרקים מועילים אחרים, כמזון לציפורי-שיר וכפתיון לדגים. ניתן להפיק את הוולדות על-ידי התזת סילון מים לתוך התאים.

סיכום
בסקירה זו תיארנו תכונות מסוימות של מוצרי דבורת הדבש והשימוש שהאדם עשה בהם החל מהתקופה הקדומה ועד ימינו. מבין מוצרי הדבורים, הדבש הינו החשוב ביותר כמזונו של האדם. שאר המוצרים יכולים לשמש לתוספת מזון כללית, אך ההשפעות הפרמקולוגיות על האדם של מוצרים כמו מזון מלכות או גרגרי אבקת פרחים עדיין לא נחקרו מחקר מקיף. המוצרים היחידים אשר השפעתם הפרמקולוגית ידועה, ולו גם באופן חלקי, הם הדבש, הפרופוליס וארס הדבורים.


כוורת עץ עם חלות ממוסגרות לשימוש רב-פעמי לאחר רדיית הדבש. חלק מעמלות הדבורית שמאכלסת כוורת יוצרות מעין "אשכול" ליד פתח הכניסה כדי להקל על האוורור שנועד לשמור על טמפרטורה קבועה בקן הדגירה (36-35 מעלות צלזיוס).

ההרכב הכימי של הדבש

דבש בשל מורכב מכ-80% מוצקים ו-20% מים. כ-75% מהחומרים הינם סוכרים (חד-סוכרים: פרוקטוז - סוכר פירות, גלוקוז - סוכר ענבים). מעט דו-סוכרים (סוכרוז, מלטוז, לקטוז), וסוכרים מורכבים (גלוקוסכרידים). חלק מהסוכרים שרמתם בדבש נמוכה נוצרים בזמן ההבשלה או האחסון. הפרוקטוז תורם את המתיקות לדבש וקושר מולקולות מים. הגלוקוז, מאידך, מסוגל לגרום להתגבשות הדבש הודות ליצירת גבישים כאשר מולקולות שלו נפרדות מהמים בתמיסה רוויה בעודף. רמת הסוכרוז בדבש היא כ-5%.
חומצות: חומצה גלוקונית, לקטית, פירוגלוטמית.
מינרלים: תכולתם נעה בין 0.02% ל-1% (לפי משקל יבש): אשלגן, נתרן, סידן, מגנזיום, ברזל, נחושת, מנגן, כלור, זרחן, גפרית, סיליקון.
אנזימים: האנזים גלוקוז אינברטאז (Glucose invertase) מופרש מבלוטות הראש של העמלה, והוא מפרק מולקולת סוכרוז לגלוקוז ופרוקטוז. הגלוקוז מתחבר לעתים לסוכרים אחרים ויוצר מולקולות מורכבות יותר.
האנזים גלוקוז אוקסידאז (Glucose Oxidase) מופרש גם הוא מבלוטות הראש של העמלה ומחמצן גלוקוז לגלוקוז לקטון, הנמצא בשיווי-משקל עם חומצה גלוקונית. רמתו בדבש נמוכה. מי חמצן (H2O2), שנוצרים על-ידי האנזים, תורמים לתכונות הבקטריוסטטיות (מפסיקות התרבות חיידקים) של הדבש.
האנזים דיאסטאז (Diastase) מיוצר בבלוטות הראש של העמלה. תפקידו אינו ידוע, היות שאין בצוף עמילן.
אנזימים נוספים: קטלאז (Catalase) ואסיד פוספאטאז (Acid phosphatase).
חלבונים: הדבש דל בחלבונים.
ויטמינים: תיאמין (Thiamine), פירידוקסין (Pyridoxine) ויטמין C (Ascorbic acid) ריבופילאווין (Riboflavine), חומצה פנטטונית (Pentatonic acid), ניאצין (Niacine).
ריח וניחוח: הניחוח העדין של הדבש מקורו בצוף פרחים, והוא עלול להיפגע מחשיפה ממושכת לחום ומאחסון בלתי מתאים. עד כה אופיינו כ-130 חומרים בעלי נדיפות גבוהה כמרכיבי הניחוח.
צבע: החומרים האחראים להיווצרות צבע הדבש החום הם פיגמנטים כדוגמת קרוטנואידים, שמקורם בגרגרי אבקת הפרחים.
פרופ' יעקב לנסקי, המרכז לחקר הדבורים ע"ש בנימין טריואקס, הפקולטה למדעי החקלאות, תזונה ואיכות הסביבה, רחובות, האוניברסיטה העברית בירושלים.

המרכז להוראת המדעים,
האוניברסיטה העברית בירושלים,
גבעת-רם, 91904,
למינויים להתקשר
לטלפון: 02-6585365
באדיבות פרופ' יעקב לנסקי, המחבר, ומערכת כמעט 2000, המרכז להוראת המדעים, האוניברסיטה העברית.