הזן הפתוגני של
E. coli 0157:H7 זוהה בשנת 1982, אך רק משנת 1983 החל להוות בעיה של בריאות הציבור עקב התפרצויות שנבעו מאכילת בשר מזוהם בחידק שלא בושל כראוי. בכל שנה מדווחים בארה"ב כ-20000 מקרי דלקות מעיים דמיות ועד פגיעה בכליות, כתוצאה מהדבקה בחיידק זה, המוצא את דרכו לאדם במזונות מזוהמים, כמו חלב, תוצרי בשר, מיץ תפוחים ואפילו מי שתיה. קבוצת חוקרים ממכוני הבריאות הלאומיים בארה"ב, בראשות שוסון צ'ו, מנסה לפתח תרכיב נגד חיידק זה. האנטיגן שבחרו היה פוליסכריד יחודי מטיפוס O, הנמצא על שטח פני החיידק. כדי שהאנטיגן יהיה אימונוגני, קשרו אותן החוקרים לנשא, החוקרים בדקו את היעילות של התכשיר לגרום יצירת נוגדנים יחודיים בקבוצה של 87 מתנדבים. תוך 4 שבועות מיום ההזרקה פיתחו כל המשתתפים כייל משמעותי של נוגדנים מנטרלים נגד החיידק. לא היו כל תופעות לוואי לתרכיב. בשלב הבא מתכננת הקבוצה לערוך ניסוי ב-60 ילדים בני 4-2 שנים. כיוון נוסף של המחקר מתרכז בפיתוח תרכיב דומה לבקר. בערך 2% מהבקר בארה"ב נושא את החיידק הפתוגני, אד בבקר הוא אינו נצמד לדופן המעי אלא נמצא חופשי. מכאן מתעוררת שאלה האם הנוגדנים שיווצרו יפעלו גם בחלל המעי. רשויות הבריאות אינן תולות את כל יהבן בפיתוח התרכיב ומציעות שיש לשלב אסטרטגיות נוספות בטיפול בבקר. המדובר בהזנת הבקר בחציר במקום בתערובת מספר ימים לפני השחיטה, או הוספת חיידקי
E. coli לא פתוגני למזון, דבר שישנה את אוכלוסיית החידקים במעי הבקר ויוריד את חלקם של הפתוגנים, החוקרים סבורים שטיפול משולב במזון ובתרכיבים יפחית את הסיכון הבריאותי ממוצרי המזון המועדים לזיהום.
חיידק E. coli
באדיבות דר' איתן ישראלי, המחבר, ו"רום - הוצאה לאור ברפואה ומדע".