קומפוסט ביתי ללא מאמץ

רוצים לדשן את הגינה שלכם? אין בעיה. בעזרת "תרמו-קומפוסטר" תוכלו לייצר דשן מתאים, ובאותה הזדמנות גם להיפטר מכמות לא מבוטלת של אשפה

מאת: בר-כוכבא מדרשי
המקור: "ירוק כחול לבן" 28, יוני-יולי 1999, עמודים 57-56.


התרמו-קומפוסטר, מיכל ביתי קומפקטי ונוח להפעלה


השלכת שאריות מזון ושאר פסולת ביתית לפח האשפה במטבח, היא פעולה שגרתית, כמעט מובנת מאליה. איש מאיתנו אינו עוצר ושואל את עצמו: מה בעצם השלכנו ומה ניתן להפיק מפסולת אורגנית כמו קליפות של פירות וירקות, או גזם עצים ושיחים. למעשה, כמחצית הפסולת הביתית מורכבת מחומרים שמקורם ישירות מהצומח, או מוצרים לאחר עיבוד. לכן, השלכת הפסולת האורגנית לפח, משמעותה העמסה ניכרת על כל מערך פינוי האשפה והטמנתה.

אך אפשר גם אחרת. ניתן להשתמש בפסולת האורגנית להכנת דשן מעולה לגינה, ובכך להחזיר לקרקע את 'תרומתה' לצומח. הרווח הסביבתי כפול: גם הקטנת העומס על המטמנות וגם הפחתת השימוש בדשן כימי. הדשן האורגני, הוא הקומפוסט, מיוצר משיירי צמחים, עלים, גזם גינה מרוסק ואשפה אורגנית ביתית. בתהליך הקומפוסטציה, השיירים האורגניים עוברים תהליך פירוק חלקי על-ידי מיקרואורגניזמים (בקטריות, פטריות) ותולעים, כאשר הם נמצאים בתנאים מתאימים של חום, איוורור ולחות. המוצר הסופי הוא חומר בצבע חום-שחור, שריחו כריח אדמת יער אחרי גשם. הקומפוסט מכיל תרכובות אורגניות בשלבי פירוק שונים, מינרלים וכמות גדולה של מיקרואורגניזמים מועילים. כל אלה מטייבים את הקרקע מבחינת המירקם, ומספקים חומרי הזנה לכל צמחי הבית והגן. כיום, ניתן לייצר קומפוסט ביתי בצורה נקייה, ללא ריחות דוחים, במהירות וביעילות. אחת הדרכים לעשות זאת היא בעזרת תרמו-קומפוסטר, מתקן מיוחד שפיתחה חברת נוידורף הגרמנית.

התרמו-קומפוסטר הינו מיכל בעל דופן פלסטית כפולה, שקרקעיתו מאפשרת מעבר אוויר. האוויר בין שתי הדפנות, כמו בתרמוס, שומר על החום הנוצר בעת התהליך. המיכל, שגובהו מטר וניפחו 165 ליטר, ניתן להרכבה מהירה ופשוטה. מומלץ למקמו בפינה מוצלת בחצר הבית, שהגישה אליה נוחה.

החום מסמן טובות
ביורג בירווירט מחברת אויריש, הנציגה בישראל של נוידורף הגרמנית, מבהיר כי הדרך הטובה ביותר להכין קומפוסט, היא למלא את תחתית המיכל בגזם גינה גס. הגזם יירקב באיטיות ויאפשר ניקוז טוב של עודפי נוזלים ואיוורור הערימה מלמטה. מעל לגזם יש להוסיף לסירוגין שכבות של חומר רטוב (פרחים קמולים, עלים, דשא קצוץ ושאריות מזון) וחומר יבש (ענפי עצים, שיחים ועלים), כל אחת בעובי של כ-10 ס"מ. בין השכבות מומלץ להוסיף ראדיוויט או ביו-קומפוסט, תכשירים המכילים תערובת של מיקרואורגניזמים, המפרקים מרכיבים שונים של החומרים האורגניים, ומזרזים את יצירת הקומפוסט. ניתן להשתמש גם בפסולת קרטון ונייר גרוסים, שאריות בד מכותנה וצמר, ואפילו שקיות תה משומשות. לעומת זאת, אין להשתמש בהפרשות אדם ובעלי-חיים, פגרים, שומנים וצמחים נגועים שרוססו בקוטלי חרקים, וכן בחומרים שאינם מתפרקים באופן ביולוגי.

מה הטיפול הנדרש לתחזוקת הקומפוסטר?
הערימה במיכל צריכה להיות לחה, אבל לא רטובה מדי ולכן רצוי לערבל אותה מעת לעת בעזרת קילשון. הפסולת האורגנית פולטת חום של עד 70 מעלות צלזיוס בתהליך ההבשלה, וזה סימן שהכל מתנהל כשורה.

ואם מתברר שהפסולת אינה פולטת חום?
הסיבה לכך יכולה להיות עודף רטיבות, ואז יש להוסיף חומרים יבשים. במקרה של חוסר רטיבות, יש להוסיף מעט נוזלים וחומר אורגני למיכל.

מאחר ומדובר באשפה, סביר להניח שהיא עלולה להדיף ריח רע. מה עושים?
אם נודף מהמיכל ריח של ביצים סרוחות, זה סימן נוסף לכך שהערימה רטובה מדי. הפתרון: לערבל אותה בעזרת קילשון ולהוסיף חומר יבש. עודף נוזלים וחוסר אוויר תורמים להיווצרות חומר רטוב ועיסתי. גם כאן יש להוסיף חומר יבש ולערבב את הערימה.

מתי הקומפוסט שבמיכל יהיה מוכן לשימוש?
מיכל קומפוסט מלא יהיה מוכן בתוך שישה עד שמונה שבועות. הקומפוסט המוכן איננו חם, ריחו נעים וניתן לאחסנו בשקים מאווררים הנשמרים במקום מוצל, ללא הגבלת זמן.

(את התרמו-קומפוסטר ניתן לרכוש באמצעות חברת אויריש, טל. 09-8996906)


דו ירחון לאיכות חיים וסביבה
בטאון פורום המשק והכלכלה
למען איכות הסביבה בישראל
הל"ה 6, גבעתיים
טלפון - 03-5732750/1
פקס - 03-5732749
ecoforum@netvision.net.il
באדיבות מערכת ירוק כחול לבן.