הרופא והאפידמיולוג הצרפתי גווילאם דה-בילו (de Baillou) תיאר לראשונה את המחלה בשנת 1578. החיידק, שהוא הגורם העיקרי למחלה התגלה בשנת 1906 על ידי החוקרים הצרפתים ג'ולס בורדט (Bordet - על שמו נקרא סוג החיידק) ואוקטב גנג'ו (Gengou), שאף פיתחו את המצע המיוחד, המכיל תמצית תפוחי אדמה ודם ארנבת או אדם, שמאפשר לגדל את החיידקים בתרבית (אי אפשר לגדל את החיידקים במצעים "רגילים"). המצע נקרא היום על שמם.
Bordetella pertussis, בצביעת גראם, מבעד
למיקרוסקופ
באדיבות ה-CDC
ההתמודדות עם המחלה
המחלה מידבקת מאוד, והחיידקים הגורמים לה עוברים עם הטיפות המופרשות ממערכת הנשימה של החולים או במגע עם חפצים שרוססו בטיפות אלה.
המנגנון שבאמצעותו גורמים החיידקים לשיעול האופייני איננו ידוע, כי מרבית המחקרים נעשים בחולדות, שהן חסרות יכולת שיעול, ובהן
מתבטאת המחלה בדלקת של דרכי הנשימה העליונות, המתפתחת לדלקת ריאות - אך אפשר לחקור בעזרתן את דרכי ההדבקה וההפצה של החיידקים
ואת יעילות החיסונים. הטיפול בחולים הוא תומך, ומנסה להפחית את עוצמת התסמינים. שבועיים של טיפול אנטיביוטי, הניתן במקביל, אינו משפיע על מהלך המחלה, אך הוא קוטל את החיידקים ובכך עוצר את שרשרת ההדבקה. המשך התפתחות המחלה, גם ללא החיידקים, רומז על כך שהחיידקים פוגעים, באמצעות הרעלן שהפרישו ושחדר לתאי המאכסן, במרכיבים מסוימים של תאי המטרה ומערכת החיסון שלוקח להם זמן רב להשתקם.
הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם המחלה היא החיסון. ב-1947 החלו בארצות-הברית לחסן את כל הילדים. התרכיב הראשוני כלל חיידקי שעלת מומתים (תרכיב תאי) ובהמשך הוא שולב בתרכיב המשולש DPT, הכולל גם את התרכיבים כנגד רעלני הפלצת (tetanus) והקרמת (diphtheria), המשולב בשגרת החיסונים לילדים. בהמשך הפך התרכיב המשולש לתרכיב מחומש, הכולל גם תרכיבים כנגד Haemophilus influenzae, הגורם לדלקת קרום המוח, ונגד נגיף הפּוליו, הגורם לשיתוק הילדים. ב-1974, תופעות לוואי שנבעו מהתרכיב גרמו ליפן ולמדינות נוספות להעלות את גיל תחילת החיסון נגד שעלת לשנתיים. מגיפת שעלת חמורה שפרצה ביפן בעקבות דחיית החיסון היוותה את הזרז לפיתוח תרכיב המבוסס על הרעלן של החיידק (טוקסואיד - במקום החיידק השלם), שנכנס לתרכיבים השונים במקום החיסון התאי. מ-1981 משתמשים בו גם בישראל.
שגרת החיסונים בישראל כוללת את התרכיב המחומש בגילאים חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה ושנה, בגילאי שמונה ניתן תרכיב מרובע (ללא H. influenzae) ובגילאי 13 ניתן החיסון המשולש.
לפני עידן החיסונים היתה פורצת מגיפת שעלת כל 7-3 שנים. הפער בזמנים בין המגיפות נובע מכך שלאחר מגיפה כזו כל המחלימים נשארים מחוסנים מפני הדבקה נוספת, וצריכים להתווסף מספיק יילודים וילדים שלא חלו עדיין כדי שתתאפשר מגיפה נוספת.
בכל מקום ששגרת החיסונים מכסה את מרבית הילדים, המחלה כמעט ואינה קיימת. פה ושם מופיעים מקרים בודדים שנובעים מהדבקה של ילד לא מחוסן - או שהחיסון לא פעל בו - על ידי מבוגר נשא או חולה (שבו הסימנים קלים יותר, ולרוב לא מאובחן כחולה שעלת) שלרוב הגיע מבחוץ.
בכיסי אוכלוסייה שאינם מתחסנים - מסיבות דתיות, טבעוניות, או מהתנגדות עקרונית למוסדות השלטון, כמו במקרה המתואר בתחילת הכתבה, מקרה בודד שכזה הופך למגיפה שתוצאותיה, בילודים ובתינוקות, עלולות להיות קטלניות.
המסקנה: חשוב להתחסן.