כולנו יודעים, שכדי להשמיד את כל החיידקים שבתמיסה כלשהי לא די להרתיחה, אלא יש לעקר אותה בטמפרטורה של כ-125 מעלות צלזיוס (בתנאים של "סיר לחץ"). מיהם החיידקים המסתוריים האלה, העמידים בפני הרתחה ובפני כל מיני אמצעים "תוקפניים" אחרים כלפיהם, כקרינה וחומרי חיטוי?
פרדיננד קון (Cohn), הבקטריולוג המודרני הראשון, הוא שאפיין לראשונה, במחצית השנייה של המאה ה-19, את מסלול החיים של החיידק Bacillus subtilis , והראה שלחיידק שתי צורות חיים - האחת, ה"רגילה", המכונה גם וֶגֶטָטיבית, שאינה שורדת בהרתחה, והשנייה, קטנה יותר ועמידה בהרתחה, המכונה נבג פנימי (endospore).
פרדיננד קוהן
איך ומתי נוצרים הנבגים? כשתנאי הסביבה משתנים לרעה בהדרגה, החיידקים הוֶגטטיביים, שעד עכשיו חיו תוך מחזורי חלוקה לשני צאצאים הזהים להם במטענם התורשתי ובצורתם, מתחלקים עכשיו לשני צאצאים שונים, שאחד מהם מתמיין לנבג. הנבג שונה מהורהו הווגטטיבי לא רק בגודלו (ראו טבלה), אלא שהוא גם מצטיין בעמידות גבוהה כלפי קוטלי חיידקים לסוגיהם.
לכשישובו התנאים וישתנו, ויחזרו להיות מתאימים לאורח החיים החיידקי, ינבטו הנבגים לחיידקים וֶגטטיביים, שיתחילו את התהליך מחדש. הנבג הפנימי הוא אמנם תולדה של תא אחד, אך למעשה הוא תוצר של שיתוף פעולה בין שני תאים שונים: ראשיתו של התהליך בגדילתו ובהכפלתו של תא-ההורה. אלא שבניגוד להכפלה רגילה, שבה נוצרים שני תאים זהים, בהכפלה זו נוצרים שני תאים שונים, שההבדל הראשון הבולט ביניהם הוא הגודל, אך הם נבדלים בצורה משמעותית גם בגנים המתבטאים בהם ובייעודם הסופי.
התא הקטן, זה שיהפוך בסופו של תהליך לנבג, אוגר חומרי הגנה (כיוֹני סידן וחומצה דיפיקולינית), מסלק את מרבית המים שבו ובונה לו מבפנים מעטפת רב-שכבתית. התא הגדול יותר "עוטף" את התא הקטן, ומפנה את כל משאביו לבניית שכבות המעטפת החיצוניות של התא הקטן. בסופו של התהליך, התא הגדול מתפרק ונעלם! כאשר צובעים חיידקים יוצרי נבגים בצביעות השגרתיות, הנבגים אינם נצבעים ונראים כ"חורים". כדי לצבוע נבגים יש להשתמש בחומרי צבע מיוחדים, המסוגלים לחדור את מעטפת הנבג.
Bacillus cereus - נבגים
על שרידותם של הנבגים של Bacillus anthracis, החיידק הגורם לגחלת, במשך כ-40 שנה בקרקע של האי הבריטי גרוינרד (Gruinard), כתבנו במדור זה ב"גליליאו" 93.
נבגים של Bacillus anthracis
CDC/Laura Rose
מהם, בעצם, הגורמים היכולים להשפיע על משך הזמן שבו ישרוד נבג כזה? בטבלה שלפניכם מובאת השוואה בין נבגים לתאים וגטטיביים. ראוי לשים לב לשורה המודגשת - מטבוליזם ופעילות אנזימית. עד כמה נמוכה הפעילות המטבולית בתוך הנבג? האם ייתכן שכלל אין פעילות כזו? אם היא נמוכה מאוד, אזי בפרק זמן של עשרות, מאות ואולי אף אלפי שנים, יתכלו המשאבים המוגבלים של הנבג, ולאחר פרק זמן זה, הנבג לא יוכל עוד לנבוט. אך אם אין פעילות מטבולית, והמשאבים אינם מידלדלים - הרי שאין מגבלה של זמן...
השוואה מבנית וביוכימית בין נבגים פנימיים לתאים הווגטטיביים שמהם נוצרו | ||
---|---|---|
המאפיין | תא וגטטיבי | נבג |
צביעת גראם וצביעות "רגילות" אחרות | נצבע | לא נצבע |
צביעת נבגים | לא נצבע | נצבע |
תכולת סידן | נמוכה | גבוהה |
חומצה דיפיקולינית | אין | יש |
מטבוליזם ופעילות אנזימית | גבוהים | נמוכים מאוד |
עמידות לטמפרטורות גבוהות | נמוכה | גבוהה |
עמידות לכימיקלים רעילים | נמוכה | גבוהה |
עמידות לקרינה | נמוכה | גבוהה |
רגישות לאנזים ליזוזים | רגישים | עמידים |
תכולת מים | \90-80% | 25-10% |
pH פנימי | ~7 | 6.0-5.5 |
ענבר (amber) הוא שרף דביק של צמחים שהתאבן ונשמר במשך מיליוני שנים. פיסות ענבר רבות מכילות חרקים ויצורים קטנים אחרים, שנלכדו בענבר לפני שהתאבן. בשנת 1995 דיווחה קבוצת המחקר של ראול קנו (Cano) על הוצאת תכולת המעיים של דבורה מאובנת מענבר שמקורו בקוסטה-ריקה וגילו 40-25 מיליון שנה. מתכולת המעיים צמחו חיידקי Bacillus sphaericus. חרף התנאים הסטריליים שבהם עבדו קנו וקבוצתו, לא נשללה לגמרי האפשרות שמקור החיידקים הוא זיהום מסביבת המעבדה.