קוצן נקוד באיור מתוך הספר De Visschen
של הרמן שלגל (Schlegel) מ-1869.
Wikimedia Commons
סקוולאמין הוא נגזרת של סטרול, שאליו קשורות קבוצות אמינו טעונות חיובית ולכן הוא מוגדר כצְוִיטֶריון (החלק החומצי של המולקולה, SO4 טעון שלילית). בכמה מחקרים שפורסמו החל משנת 2008, דיווחו החוקרים שכשסקוולאמין חודר דרך קרומית של תא הוא נצמד לחלבונים הקרומיתיים ומשנה את המפל החשמלי הקיים בין צידי הקרומית. עקב כך משתנה המבנה השניוני והפעילות של חלבונים החוצים את הקרומית ו/או צמודים אליה. תהליכים התלויים בחלבונים אלה ובפעילותם עשויים להיפגע, אך התא אינו נפגע לאורך זמן - כי הסקוולאמין מסולק ממנו ומפורק בכבד כבר לאחר כמה שעות.
המבנה הכימי של סקוואלמין: סטרול שאליו קשורות קבוצות אמינו
בהמשך נבדקה השפעתו של סקוולאמין על שלושה מודלים בחיות (in vivo) של מחלות נגיפיות: שניים באוגר הזהוב (אוגר סורי, Mesocricetus auratus) של קדחת צהובה ושל דלקת מוח מזרחית של סוסים, ואחד בעכברים - MCMV, המקביל לנגיף CMV הנמצא בבני אדם. בשלושת המקרים הפחית הסקוואלמין את התמותה מהמחלה במידה ניכרת יחסית לקבוצת הביקורת.
האם נוכל להשתמש בסקוולאמין בבני אדם לריפוי חלק מהמחלות הנגיפיות? ניסויים נוספים צריכים להיערך לצורך העניין. האם הכרישים מייצרי הסקוואלמין צפויים לסכנה בגלל השימוש בחומר? לא, כי מאז שפוענח המבנה הכימי של החומר הוא מיוצר במעבדות.
הכרישים עצמם כנראה מנצלים את החומר כנוגד נגיפים. בבדיקת הגנום של כריש אחר, כריש הפיל (Callorhinchus milii) הקרוב לכריש הנקוד, לא נמצאו גנומים של נגיפים משולבים בגנום שלו, כפי שנמצא בגנומים של דגים אחרים, ובכלל ביצורים אחרים (כולל אדם). האם זה בגלל ההגנה שמקנה לו הסקוולאמין?
לקריאה נוספת
M. Zasloff et. al., 2011, Squalamine as a broad-spectrum
systemic antiviral agent with therapeutic potential, PNAS 108 (38): 15978-15983