עיצוב סביבות למידה ממוחשבות ותאוריות למידה קוגניטיביסטיות


רקע

לעומת הגישה הביהוויוריסטית, המתאימה לרכישת שליטה אוטומטית במיומנות, הגישה הקוגניטיביסטית מתאימה לרכישת הבנה של תכנים מושגיים. תאוריות ההוראה הקוגניטיביסטיות כגון אלה של דיוויד אוזובל (David Ausubel), רוברט גַניֶה (Robert Gagné) או דיוויד מריל (David Merrill), note_01
note_01אוזובל טבע את המושג "מארגן מקדים" (advance organizer) – המציג ללומד לפני כל שיעור את ההקשר (קונטקסט) הכללי, ובכך מסייע לו להטמיע מרכיבים של השיעור בסכמה רחבה יותר. הוא התנגד לתפיסה הקונסטרוקטיביסטית של ג'רום ברונר, שהאמין שלמידה אפקטיבית חייבת להיות למידת גילוי (discovery learning). במקומה, פיתח אוזובל אסטרטגיות של הוראה "מקבלת" (receptive learning). גניה פיתח, בין השאר, אסטרטגיות לבניית מערכי שיעור להוראת מושגים, עקרונות, פרוצדורות וכדומה, על סמך תאוריות של עיבוד מידע. מריל שִכלל את המודלים לבניית מערכי שיעור של גניה.
עוד על שלושת החוקרים האלה תוכלו למצוא באתר של אוניברסיטת קולורדו: http://carbon.cudenver.edu/~mryder/itc_data/idmodels.html
מציעות אסטרטגיות להצגה שיטתית ובהירה של מידע תוך הדגשת ההבנה של מושגים, עקרונות, תאוריות והפשטות. הן מבוססות בעיקר על מודלים של עיבוד מידע שפותחו במסגרת תאוריות למידה קוגניטיביות. המודלים האלה עוסקים באופן שלומדים ממירים או מקודדים (encode) מידע חדש – משנים, מפרשים ומתאימים אותו לידע קיים כדי להטמיעו בזיכרון; באופן שמידע מיוצג (represented) בזיכרונו של הלומד; באופן שאנשים מאחסנים (store) מידע חדש בזיכרון; באופן שהם שולפים מהזיכרון (retrieve) מידע קיים בעת הצורך; במידת הנגישות (accessibility) שלהם לידע הקיים בזיכרונם; ובאופן שהלומדים יוצרים גוף ידע בעל משמעות מפיסות מידע בודדות. הגישות הקוגניטיביסטיות מנסות להאיר את "הקופסה השחורה" – אותם תהליכים פנימיים המתרחשים בין שלב הצגת המידע לאדם לבין התוצר שהוא מפיק. הן מתמקדות אפוא בתהליכים שאי אפשר לצפות בהם ישירות, אותם תהליכים שהביהוויוריסטים נמנעו מלעסוק בהם. אלא שבניגוד לחששם של הביהוויוריסטים, החוקרים הקוגניטיביסטים עושים זאת במחקרי מעבדה מבוקרים היטב.

איור 2 מבוסס על מודל בסיסי ומקובל של עיבוד מידע (Atkinson & Shiffrin, 1968; מוצג אצל Mayer, 1989). לפי המודל יש שלוש "תחנות" שהמידע עובר בהן בתהליך של למידת תכנים חדשים:



איור 2. מודל עיבוד מידע

כן מציג המודל ארבעה תהליכים של מניפולציה או עיבוד שהלומד מבצע במידע:

להלן נציג בקצרה כמה מאפיינים של זיכרון העבודה והזיכרון ארוך הטווח, ובהמשך נקשור אותם לאסטרטגיות ההוראה שמציעים גניה (Gagne) מריל (Merrill) ואוזובל (Ausubel).

מודל מנטלי הוא סוג של סכמה – סכמה דינמית. מודלים מנטליים הם הייצוגים הפנימיים שיש לנו על תופעות דינמיות כמו, למשל, מערכות (systems). כך, לדוגמה, לטכנאי טלפון יש מודל מנטלי יעיל של מכשיר הטלפון. הוא מסוגל לדמיין בעיני רוחו את התת-מערכות של המכשיר, את הזיקה בין רכיביו השונים וכיוצא באלה (הרחבה על מודלים מנטליים ראו אצל מאייר [Mayer, 1989]). בהכללה אפשר לומר שהסכמה עוסקת בשאלה "מה זה בעבורי?" ואילו המודל המנטלי עוסק בשאלה "איך זה עובד?" או "כיצד זה בנוי?".

סכמות ומודלים מנטליים הם מעין תאוריות אישיות שנוצרו בעקבות הפשטה של מספר רב של מקרים פרטיים. הן נוצרות בדומה לאופן שמושגים נוצרים בתהליכי הכללה, הבחנה, והפשטה. note_04 על-פי פיאז'ה, סכמות נוצרות ומתפתחות בתהליך אינטראקטיבי של הטמעה והתאמה (assimilation, accomodation), וזהו הבסיס של כל למידה. לסכמות נועד אפוא תפקיד מרכזי בתהליכי למידה, זכירה ושכחה. מידע חדש, העולה בקנה אחד עם מבני דעת הקיימים אצל הלומד, יכול להיות מוטמע (assimilated) ומאוחסן במערכת הקוגניטיבית. כשמידע חדש אינו עולה בקנה אחד עם סכמה קיימת, הסכמה חייבת לעבור שינויים, אדפטציות או התאמות, כדי שתוכל לכלול "תחת כנפיה" את המידע החדש. כך, למשל, לילדים עשויה להיות סכמה על חתונה הכוללת, בין השאר, חתן וכלה. כשהם ייתקלו לראשונה בחתונה של זוג חד-מיני, הסכמה שלהם תיאלץ להשתנות ולעבור תהליכי התאמה: היא תתגמש, תתרחב, תתפצל ותתעדן. קורה שלומד מעוות ומסלף מידע שאינו עולה בקנה אחד עם הסכמות שלו כדי שיתאים לתמונת עולמו, ובמקרים אחרים מידע כזה פשוט אובד. למשל, במחקר שבו הציגו לנבדקים אמריקנים קטע ובו סיפור על חתונה הודית, הם התקשו מאוד לשחזר את הסיפור: חלק גדול מפרטי הסיפור עברו התאמה מוגזמת, "אמריקניזציה", ופרטים אחרים פשוט נשמטו מזיכרון הנבדקים, אף-על-פי שהם התבקשו לזכור את מרב הפרטים בדייקנות ככל האפשר. לעומת זאת, כשהנבדקים התבקשו לבצע מטלה דומה עם סיפור על חתונה אמריקנית, ביצועיהם השתפרו פלאים: הם זכרו הרבה יותר ועיוותו הרבה פחות (Steffensen et al., 1979).

note_04להרחבה על תהליכי ההיווצרות של מושגים ראו את הפרק "מושגים: אבני הבניין של החשיבה", בקורס מבוא לפסיכולוגיה, יחידה 6, עמ' 76-54. האוניברסיטה הפתוחה, 1990.

מאפייני סביבות למידה קוגניטיביסטיות

מהי הרלוונטיות של המודלים לעיבוד מידע ושל תאוריית הסכמות לעיצוב או לניתוח של יחידת הוראה-למידה? מהן השאלות שכדאי לשאול בבואנו לעצב יחידת הוראה המדגישה הבנה של חומר מושגי? (למעוניינים להעמיק בשאלות אלה מומלץ לקרוא את מאמרם של וין וסניידר [Winn & Snyder, 1996] ברשימת קריאת הרשות.)

קווים מנחים בניתוח ובעיצוב של סביבות למידה קוגניטיביסטיות ממוחשבות

כיצד אפשר לנצל את מאפייניו הייחודיים של המחשב בבואנו לעצב יחידת למידה "קוגניטיביסטית" ממוחשבת? על-פי וין וסניידר (Winn & Snyder, 1996), המחשב מציע סביבה אידאלית ללמידה המכוונת להבנה בזכות המאפיינים האלה:

איור 3. מסך מסביבת הלמידה הממוחשבת Grady's Weather Window המיועדת לילדי גן

איור 4. תמיסות וירטואליות

תרגיל

נסה כעת ליישם את התובנות שרכשת על מאפייניהן של סביבות למידה קוגניטיביסטיות ממוחשבות. למשל, כיצד היית מתכנן סביבת למידה המאפשרת ללומד להבין כיצד פועל מנוע המכונית? לחלופין, כיצד היית מתכנן סביבת למידה (לתלמידי חטיבת הביניים) העוסקת בהשפעותיהן של המהפכה החקלאית, המהפכה התעשייתית ומהפכת המידע על החיים החברתיים-תרבותיים של בני האדם?
כיצד יבואו לידי ביטוי בסביבות אלה הקווים המנחים שנדונו לעיל? מהן מטרות הביצוע בכל אחת מהיחידות? במה היית פותח? איזה תרגול היית נותן ללומדים? באילו אסטרטגיות היית משתמש כדי לסייע להם להבין את אופן פעולת המנוע או את המאפיינים העיקריים של המהפכה התעשייתית?


לעמוד הקודם לראש העמוד לעמוד הבא