מהו ממשק משתמש?


ממשק המשתמש הוא ה"מעטפת התפעולית" של סביבת העבודה. זהו האזור שבו מוצג למשתמש כל המידע שהוא עשוי להזדקק לו כדי להפעיל סביבת עבודה כלשהי. ממשקי משתמש מצויים בסביבות עבודה רבות ושונות, כפי שמדגים איור 2. לוח השעונים שבמכונית הוא הממשק שבין הנהג למכונית: הוא ממציא לנהג מידע קריטי לגבי מצב המכונית והנהיגה, כגון מהירות הנסיעה וכמות הדלק. גם שלט דרכים הוא ממשק – בין הנהג לכביש; יש בו מידע לגבי נתונים המעניינים את הנהג, כגון כיוונים, מרחקים, ומספר הכביש שעליו לבחור.


איור 2. מגוון ממשקי משתמש

במקרה של תוכנות מחשב, ממשק המשתמש הוא אוסף של פקודות, צלמיות וקיצורי דרך, המוצג על המסך ומאפשר למשתמש להפעיל את התוכנה ביעילות ובמהירות. זהו ייצוג חזותי ממוזער של האפשרויות הרבות הגלומות בסביבת העבודה, המשמש מעין "מתווך" בין המשתמש לתוכנה, או אמצעי להפיכתן של סביבות עבודה לשימושיות וידידותיות למשתמש. ממשק טוב אמור לאפשר למשתמש להבין את העבודה בתוכנה באופן עצמאי, כמעט ללא הדרכה. שלא כמו ספרי הדרכה, שהלמידה באמצעותם מתרחשת תוך כדי קריאה, הממשק מבוסס על למידה באמצעות עשייה (learning by doing) (ראו הרחבה אצל דילון (Dillon, 2002), עמ' 4-3). גישה זו עולה בקנה אחד עם הגישה הקונסטרוקטיביסטית (ראו יחידה 1 בקורס), הטוענת שבלמידה בכלל, ובמטלות עם היבטים יישומיים בפרט, יש יתרון ללמידה המבוססת על פתרון בעיות אותנטיות על פני למידה פסיבית המנותקת מהקשר מעשי (ממש כפי שתרגיל הפתיחה ליחידה הנוכחית הוא התנסות פעילה הממחישה את הלמידה ביחידה כולה). ואכן, כפי שמחקרים רבים מציינים, בשנים האחרונות, בד בבד עם התפתחותם של ממשקים יעילים שקל להבינם, אנו עדים לירידה חדה ברכישת ספרי הדרכה של תוכנות, ובשימוש שמשתמשים עושים בתפריט העזרה של התוכנות עצמן (Shneiderman, 1998).

חומר למחשבה

התבונן בממשק המשתמש של מכשירים שונים בביתך: וידאו, כירת גז, מיקרוגל, מכונת כביסה, מדיח כלים וכדומה. תאר כיצד העיצוב שלו מקל את הפעלת המכשיר או מכביד עליה? האם יש לך רעיונות כיצד אפשר לשפר אחד מהממשקים האלה? נסה להיזכר כיצד למדת להפעילם: מקריאת חוברת ההדרכה? מתוך ניסוי וטעייה?

ממשק ואדם

משתמשי המכשור והתוכנות בחברה הטכנולוגית המודרנית חשופים חדשות לבקרים לסביבות עבודה מתוחכמות (מחשבים, מחשבי כף-יד כמו palm pilot, מכשירי וידאו, לוחות שעונים של מכוניות), המחייבות אותם להשיג במהירות שליטה מלאה בהפעלתן. מאחר שהכלים והמכשירים המודרניים מורכבים ומסובכים יותר מבעבר, גדלה מאוד נחיצותו של ממשק המשתמש. המכונות של פעם היו פשוטות יחסית; הן היו מבוססות על עקרונות ברורים, לא מתוחכמות, וביצועיהן מוגבלים. לפיכך הפעלתן לא חייבה הוראות מורכבות או ממשק משתמש מתוחכם שנועד לקצר את זמן לימוד ההפעלה או לשפר ביצועים. עידור במעדר, נהיגה בעגלה עם סוס, או הפעלת מחרטה חשמלית מהסוג הישן, הן פעולות שקל יחסית ללמוד אותן.

לעומת זאת, רבים מהמכונות והמכשירים המודרניים מבוססים על עקרונות מסובכים, מופשטים מאוד, קשים להבנה, ואפילו "נשגבים מבינתו" של המשתמש. למשל, מפעיל מנופים בעבר היה יכול לראות כיצד הזזת ידית או לחיצה על דוושה מניעות את המנוף. כיום מפעילים מנופים בעזרת מערכות ממוחשבות של בקרה מרחוק, המקלות אולי את החיים, אך מבוססות על עקרונות פיזיקליים מסובכים ביותר וקשים להבנה. המפעיל לוחץ על כפתור במטה נאס"א ומפעיל מנוף זעיר האוסף דוגמאות סלע מפני הירח, במרחק מיליוני ק"מ – מעשה קסמים ממש!!

התחכום והמורכבות של סביבות העבודה המודרניות עוררו במשתמשים רבים רתיעה מפניהן (Lazar et al., 2003). ממשקי המשתמש אמורים לשמש מסגרת יעילה שתסייע למשתמשים להתגבר על רתיעה זו, ותאפשר להם לרכוש שליטה בסביבת העבודה בזמן הקצר ביותר וביעילות מרבית.

האתגר בעיצוב ממשק הוא למזער את סביבת העבודה למספר מצומצם של ייצוגים המתקשרים עם המערכת התפיסתית של המשתמש באופן פשוט וטבעי. ממשקי משתמש מוצלחים מובילים לקיצור הזמן הנדרש למשתמש לא-מנוסה להגיע לשליטה מלאה בסביבת העבודה, ולמשתמש המנוסה לשפר את ביצועיו. אפשר לראות בממשק המשתמש "מוצר" (product) האמור לשרת את משתמשיו באופן מיטבי. לפיכך, האתגרים בעיצוב ממשק המשתמש דומים במהותם לאתגרים העומדים בפני מעצבי מוצרי צריכה שונים. צאנג (Chiang, 2001) מדווח שרבים ממוצרי הצריכה המצויים בשוק נכשלים בתפקוד בגלל עיצוב שאינו מתאים לאדם המשתמש בהם. מבחינות רבות אפשר לראות את ממשק המשתמש כמעטפת המיועדת לייעל את הפעלת סביבת העבודה. בהיותו סביבת עבודה שבני אדם מפעילים, על עיצוב הממשק להתחשב במשתנים קוגניטיביים, חברתיים ותרבותיים רבים, המשפיעים על יעילות עבודת המשתמש. להלן כמה מהגורמים האלה:

תרגיל

רקע תרבותי – הזמן כרטיס לחו"ל
הזמן לעצמך כרטיסי טיסה באתר האינטרנט של אמזון, ליציאה בתאריך 2.11.05 ולחזרה בתאריך 12.3.05. כיצד רשמת את התאריך?


שים לב שבגלל המוסכמות השונות של אופן רישום התאריך, יובן תאריך היציאה בארצות-הברית כ-2 בנובמבר, ואילו בישראל כ-11 בפברואר!!! זהו הבדל של יום ולילה, שיש להתחשב בו בעיצוב ממשק ההקלדה של המשתמש (ואכן, בממשק מודגם פורמט ההקלדה המחייב: MM/DD/YY).




איור 3. מסך מסביבת הלמידה הממוחשבת Grady's Weather Window המיועדת לילדי גן

חומר למחשבה

התאמה לגיל
באיור 4 מוצגים ממשקים של שתי תוכנות ליצירת תרשימי זרימה, האחת מיועדת לילדים והאחרת למבוגרים. מה בעיצובם של הממשקים מבטא התאמה לגילים השונים? חשוב על משתנים כגון צבע, גודל, סגנון הייצוג הגרפי (למשל, סגנון איורי, סגנון צילומי), כמות המרכיבים והארגון מרחבי שלהם.

איור 4. התאמת הממשק לרקע של המשתמש

כמו כן, מחקרים מראים שמשתמשי מחשב רבים רגישים לאופן ה"פנייה" של הממשק אליהם על-פי מגדרם. הדבר מחייב את מעצבי הממשק לשאול את עצמם אם משוב כגון "האם אתה בטוח שברצונך למחוק את הקובץ?" אינו פוגע בנשים בגלל השימוש במין זכר. אפילו למינוח של הממשק יש חשיבות רבה בהקשר הזה. למשל, מחקר הראה כי ששימוש במונחים כמו ABORT לתיאור פעולות עם תוכנת מחשב עלול לעורר תגובה שלילית, במיוחד בקרב נשים (Huff & Cooper, 1987). לעתים מקבל מינו של המשתמש ביטוי גם בעיצוב החזותי של הממשק. באיור 5 אפשר לראות כיצד העיצוב מייצג תפיסות סטראוטיפיות לגבי תחומי עיסוק שונים: האתר הצבאי הוא גברי לחלוטין אף-על-פי שחיילות הן מרכיב נכבד בצבא. באותה מידה, אתר האופנה הוא "נשי" לחלוטין אף-על-פי שהוא פונה גם לגברים...


איור 5. ממשקים תלויי מיגדר
השוואה בין ממשק אופנה לממשק של יחידה צבאית (חיל הים).

איור 5. ממשקים תלויי מיגדר.
השוואה בין ממשק אופנה לממשק של יחידה צבאית (חיל הים).
שים לב לפנייה ה"גברית" בממשק הצבאי לעומת הפנייה ה"נשית" בממשק האופנה, אף-על פי שבצבא משרתות גם נשים, ושממשק האופנה מיועד גם לגברים.

תרגיל

התאמת ממשק לאדם
התבונן באיור 6 וענה באופן מידי-אינטואיטיבי: היכן לדעתך יש להעמיד את הכוס במתקן המים שבתמונה כדי לקבל מים קרים?note_three
note_threeודאי חשבת שעליך להעמיד אותה מתחת לחץ הכחול, אבל לא – היית צריך להניח את הכוס במרכז וללחוץ על הכפתור הכחול. זוהי דוגמה לממשק שבו עיצוב ותקשורת לקויים מבלבלים את המשתמש. כיצד היית משפר את ממשק המכשיר?

איור 6. התאמת ממשק לאדם.



לעמוד הקודם לראש העמוד לעמוד הבא