אנו שמחים לפרסם את הגיליון ה-14 של צליל מקוון, עלון שה"ם, המוקדש הפעם כולו לשימוש בווידיאו בהוראה ובלמידה באוניברסיטה הפתוחה.
במהלך השנים האחרונות החלה האוניברסיטה הפתוחה להשתמש באופן נרחב בווידיאו דיגיטאלי תוך שימוש במערכות ובכלים ידידותיים עבור יוצרי התכנים, עבור המלמדים ועבור הסטודנטים. בסמסטר אביב,2011 מועברים באמצעות מערכות הווידאו מפגשי הנחיה מרחוק בכ- 130 קורסים והם מהווים חלופה למפגשי פנים-אל-פנים.
נוסף לשיעורים חיים משמשים אולפני הווידאו לצילום ולהפקה של חומרי לימוד רבים ומגוונים המוצעים לסטודנטים באתרי הקורסים: יחידות לימוד בווידאו – סדרה של הרצאות המעוצבות במיוחד להוראה מרחוק ומהוות תחליף לספר הקורס; הרצאות של מומחים בתחומים שונים לצורך העשרה ועדכון של תכנים; המחשה של נושאים מורכבים שיש בהם יתרון לייצוגים ויזואליים או קוליים; הרצאות קצרות שמטרתן לתת מענה לצורכי הוראה מגוונים, כגון מיקוד למידה שבועי, הכנה למעבדה, הכנה למבחן, דיון בסוגיות מיוחדות ועוד; מדריך למידה מצולם; מפגשי הנחיה המוקלטים מראש ללא נוכחות סטודנטים, ועוד.
מידע מקיף על תחום הווידאו בהוראה ניתן למצוא באתר שה"ם.
להוראה בשיעורי הווידאו באו"פ היבטים ייחודיים: היא מתוכננת כשיעור סינכרוני מרחוק וגם מוצעת כשיעור מוקלט א-סינכרוני, זאת בשונה מהנעשה במוסדות אקדמיים רבים אחרים, בהם השיעור הרגיל פנים-אל-פנים מצולם גם לוידאו. בתכנון השיעור על המנחה לקחת אפוא בחשבון את שתי האוכלוסיות – הלומדים המשתתפים בשיעור החי והלומדים הצופים בשיעור המוקלט – ואת הצרכים הייחודיים של כל אחת מהאוכלוסיות. אלו נבדלות זו מזו במידת המעורבות בלמידה, ביכולת האינטראקציה עם המנחה ועם הסטודנטים האחרים בקורס, ובארגון הלמידה. גם סביבת ההוראה שונה עבור המנחה. הוא מעביר את השיעור באולפן שיש בו מסך טלוויזיה, מצלמה, ומחשב/לוח, ובשיעורים רבים אינו רואה את תגובות הסטודנטים שמשתתפים בשיעור, ומתקשר אתם במהלך השיעור בעיקר באמצעות צ'אט ולעיתים גם באמצעות קול.
שלוש מערכות משמשות באו"פ להוראת שיעורי וידאו חיים: מערכת "אופק", מערכת וידאו-קונפרנס (VC), ומערכת "כיתה וירטואלית".
הוראה באמצעות מערכת "אופק"
רוב שיעורי הווידאו הסינכרוניים מועברים היום באמצעות מערכת "אופק" בה משודרים השיעורים מהאולפנים שבקמפוס האוניברסיטה הפתוחה ברעננה לבתי הסטודנטים דרך האינטרנט. הסטודנטים רואים ושומעים את המרצה על גבי מסך המחשב האישי שלהם, ובמהלך השיעור מתקיימת אינטראקציה שוטפת בין הסטודנטים למרצה באמצעות טלפון וצ'אט. השיעורים החיים מוקלטים ונגישים לסטודנטים באתר הקורס, בדרך כלל כבר למחרת היום. המשך...
דוגמא לשיעור מוקלט ב"אופק". ההקלטה מציגה "טעימות" משיעור מבוא לסטטיסטיקה, שהועבר ע"י נורית חלוזין, שממחישות את יכולות המערכת.
ד"ר יפעת פלג מהמחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, המנחה באמצעות מערכת אופק,
סיפרה ביום העיון, שהתקיים במרץ 2011, על התלבטויות פדגוגיות בהנחיה באמצעות המערכת.
חלק מהשיעורים החיים מועברים במערכת וידאו קונפרנס (VC) לכיתות VC הפזורות ברחבי הארץ ולבתי הסטודנטים. הסטודנטים יכולים לראות ולשמוע זה את זה באמצעות מסכי טלוויזיה הפזורים בכיתות השונות, לצפות בתכנים ויזואליים המוצגים על-ידי המנחה באמצעות מצגת, תוכנה, או חומר מודפס, וכן לעקוב אחר ההסברים של המנחה או אחר תגובות הסטודנטים הנכתבים על-גבי "לוח חכם" הנמצא בכל כיתה. בדרך זו הם יכולים לקיים אינטראקציה שוטפת עם המרצה ועם הסטודנטים האחרים בקורס. לאחר השיעור ההקלטות מתפרסמות באתר הקורס לצפיה חוזרת. משיעורים אלה נהנים ארבעה קהלי יעד: הסטודנטים שמשתתפים בשיעור בכיתה עם המנחה, אלה שמשתתפים בשיעור החי בכיתות המרוחקות, הסטודנטים שמשתתפים בשיעור החי מהבית והסטודנטים שצופים בהקלטות בזמנם החופשי לאחר השיעור. המשך...
שרון שפרן, מרכזת ההוראה של הקורס תורת המימון, המחלקה לניהול ולכלכלה, סיפרה ביום העיון במרץ 2011 על הסיבות שהניעו אותה ללמד באמצעות מערכת וידאו קונפרנס. שרון מתארת את רשמיה מההוראה בשיטה זו ומסכמת את היתרונות והחסרונות של אמצעי הוראה זה.
"כיתה וירטואלית" הוא שם כולל למספר מערכות המאפשרות להעביר שיעורים בזמן אמת באמצעות רשת האינטרנט מהמחשב האישי של המנחה למחשב של הסטודנטים. המנחה מלווה את השיעור בקול והוא יכול להוסיף גם וידאו. לוח משותף מאפשר הן למנחה הן לסטודנטים לכתוב בכתיבה חופשית באמצעות עט דיגיטלי או העכבר, או להציג כל תוכן אחר הנמצא במחשב אחד המשתתפים (אתר אינטרנט, מצגת וכד'). המערכת מאפשרת אינטראקציה בין המנחה והסטודנטים באמצעות צ'אט, מיקרופון ואף וידאו, וכוללת כלים לניהול השיעור ולקבלת משוב על מצב הסטודנטים בכל רגע נתון. כל השיעורים הסינכרוניים מוקלטים, והם זמינים לצפייה באתר הקורס יום לאחר השיעור. המשך...
דוגמא לשיעור מוקלט בכיתה וירטואלית
במהלך השנים הוצעו מספר מערכות בקטגורית ה"כיתה הוירטואלית" – אינטרוייז, וובקס, go2meeting, ובשנה האחרונה נעשה נסיון עם מערכת חדשה בשם אלומינייט. המערכות משתנות משנה לשנה בשל החידושים הטכנולוגים שמציעה כל מערכת והתחרות הרבה בין המערכות השונות – כולן מערכות של גופים מסחריים.
ענת גזית, מנחה בקורס חשבון דיפרנציאלי ואינטגראלי לכלכלנים, המחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב, הציגה ביום העיון, שהתקיים במרץ 2011, את הכלים והאפשרויות של אלומינייט – מערכת של כיתה הוירטואלית שבה השתמשה, וסיפרה על חווית ההוראה באמצעות כלי זה.
החל מסמסטר אביב,2011 החלנו בצילום מפגשי הנחיה בכיתות לימוד. הקלטות המפגשים מועלות ימים מספר לאחר השיעור לאתרי הקורסים. השיעורים המוקלטים מיועדים בעיקר לקבוצת הלימוד שהשיעור שלה צולם – הן סטודנטים שנכחו בשיעור והן אלה שמסיבות שונות לא הגיעו אליו, אולם הם עשויים להיות לעזר רב גם לסטודנטים מקבוצות לימוד אחרות, וכן לסטודנטים שילמדו את הקורס בסמסטרים הבאים.
הצילום בכיתה מאפשר למנחים ללמד בסביבתם "הטבעית" כשיש חשיבות להקלטת האינטראקציה עם הסטודנטים.
המשך...
דוגמה לשיעור מוקלט שצולם בכיתת הלימוד הוא קטע משיעור מיסים ב בהנחיית רו"ח ששון לוי.
תוצאות סקר, שבדק את חוות דעתם של המנחים המצולמים ושל הסטודנטים באותם קורסים, הצביעו על מידת שביעות רצון גבוהה ועל מידת הפרעה קטנה יחסית של הצילומים למהלך המפגשים.
על צילום מפגשי הנחיה בכיתות לימוד אפשר גם לקרוא כאן וכן בכתבה שהתפרסמה בעלון שה"ם, צליל מקוון: צילומי הנחיה בכיתות.
עמדות הסטודנטים כלפי השימוש בווידאו בהוראה
לשם בחינת השימוש בטכנולוגיות הווידאו בהוראה אקדמית באו"פ, בוצע בשנת לימודים 2010 מחקר הערכה בקרב כ- 18,000 סטודנטים. המחקר נערך על-ידי המחלקה להערכה ושה"ם, ומטרותיו היו להציג תמונת מצב של שימוש בטכנולוגיות הווידאו בלמידה האקדמית באו"פ לבחון את הסיבות שהניעו את הסטודנט ללמוד באמצעות הווידאו, את דפוסי השימוש בשיעורי הווידאו ואת מידת שביעות הרצון של הסטודנטים, וכן ללמוד על הצרכים וההעדפות של הסטודנטים, הן הצרכים הטכנולוגיים והן הצרכים הפדגוגיים.
המשך...
ד"ר רלי בריקנר, ראש המחלקה להערכה, הציגה בהרצאתה בסמינר הווידאו במרץ 2011 את תוצאות מחקר ההערכה הזה.
חומרי לימוד בווידאו הפכו לאחד מעמודי התווך המוערכים ביותר בארגז הכלים המוצע לסטודנטים של האו"פ. עם חומרי הלימוד בווידאו נמנים הרצאות קצרות שמטרתן לתת מענה לצורכי הוראה מגוונים, המחשות של סוגיות מורכבות, ואף מערך שלם של יחידות לימוד המחליפות את ספר הקורס המסורתי. חומרי לימוד אלה מתווספים לחומרי הלימוד הקבועים של הקורס (אתר הקורס, ספר הקורס, המקראה). פיתוחם מחייב הכנה מדוקדקת של התכנים, עיצוב פדגוגי לשם התאמתם למדיום, ובקרה אקדמית גבוהה. לאחר ההקלטה הם עוברים עריכה ומוסיפים להם תוכן עניינים, המאפשר לסטודנטים לדלג בין הנושאים השונים שבסרט, קישורים לחומרי לימוד נוספים ועוד.
חומרי הלימוד בווידאו משולבים באתר הקורס. הגישה לסרטי הווידאו ברשת מאפשרת לסטודנטים צפייה נוחה בכל מקום ובכל זמן. בעתיד הקרוב יוכלו הסטודנטים לגשת לחומרי הלימוד המצולמים גם מכל מכשיר נייד או קורא דיגיטלי.
המשך...
דוגמאות לסוגים שונים של חומרי לימוד בווידאו
ספרי קורס מצולמים – הכוונה ליחידות לימוד מצולמות המחליפות את ספר הקורס המסורתי. מדובר בסדרה של הרצאות שעוצבו במיוחד להוראה מרחוק, והן משמשות תחליף לספר הקורס - שהוא חומר הלימוד המרכזי אשר עליו מבוססת מרבית הלמידה של הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה. מתכונת זו מציעה לסגל האקדמי של האוניברסיטה דרך חלופית ומהירה יחסית לפיתוח קורס, תוך שהיא מאפשרת גישה נוחה לעדכון חומר הקורס ולהרחבתו במידת הצורך.
התוכן הלימודי בקורס כזה מוצג בצורה ויזואלית ודינמית, ויחד עם "נוכחות המרצה" נוצרת הדמיה של מפגש חי. יתרונה של יחידת הלימוד המוסרטת הוא בכך שהיא מאפשרת חוויה של למידה ו"מפגש" עם חוקר בכיר בתחומו. המדיום האודיו-ויזואלי מחזק ומעשיר את התכנים המוצגים, ומשלב תרגילים, המחשות והנחיות ללמידה.
מדריך למידה מצולם - את מדריך הלמידה המודפס ניתן להחליף במדריך למידה מצולם. סדרת הצילומים מציגה כל אחת מיחידות הלימוד לצורך מיקוד הלמידה. לרוב כוללות הקלטות אלו מבט-על על נושאי הלימוד בכל אחת מיחידות הלימוד ועל הקשרים ביניהם, וכן הנחיה לגבי דרך הלמידה המומלצת.
קורס "תקשורת: טכנולוגיה, חברה תרבות", (10439) מנחה: מרי כצמן
סדרה של שיעורים מוקלטים - סדרת שיעורים המוקלטים ללא נוכחות סטודנטים. הסדרה כוללת לרוב את כל נושאי הקורס ומטרתה לאפשר לסטודנטים להשלים את חומר הלימוד או לחזור עליו. יתרונה של סדרת שיעורים זו על פני הקלטות של שיעורים חיים הוא שניתן לקיים את הצילומים האלה בלוח זמנים גמיש, איכות ההקלטה גבוהה יותר, ויש אפשרות לערוך את ההקלטות לפני פרסומן.
קורס "מבוא לתקשורת המונים", (10408) מנחה: סיגל רבינא
הרצאות של מומחים חיצוניים – הרצאות של מומחים בתחומים שונים לצורך העשרה ועדכון של תכנים. הסטודנטים מופנים לצפות בתכנים אלו לפני המפגש או אחריו.
המחשות בווידאו - כדי להעשיר את חווית הלמידה ולהמחיש תכנים מורכבים, החל מהלך של בחינת טכנולוגיות חדשניות אשר מאפשרות שילוב אלמנטים גרפיים שונים. העשרה ויזואלית, קולית ודינמית מוסיפה עניין, מגבירה את הקשב, ומגוונת את הלמידה.
שיעור בהסתברות מתוך "הסתברות לתלמידי מדעי המחשב" (20425). מנחה: נעמי מילאנו
העמקה ודיון בנושאי הלימוד – הרצאות לצורך העמקה או הסבר של נושא מורכב, מאמר נלווה, או מודל תאורטי מורכב.
שיח פסיכולוגים בנושאי ההיקשרות. מנחים: מיה כץ ואביב נוף
שיעורי חזרה לקראת ממ"ן או לקראת בחינה - הדגמות קצרות שמטרתן להכין את הסטודנטים לקראת השיעור או לצורך חיזוק היבטים מסוימים בחומר הנלמד; לדוגמה: הצגה מפורטת של פתרון תרגילים, ניתוח בעיה או אירוע, ועוד. בקטגוריה זו נכללים גם שיעורים המכינים את הסטודנטים לבחינה ומסבירים מהי הדרך המומלצת ללמידה לקראת הבחינה, דוגמאות של שאלות, דרך ניתוח השאלות וכדומה.
הצגת הקורס - מרכז/ת ההוראה או בעל תפקיד אחר מציג/ה את נושאי הקורס, את ייחודו בנוף האקדמי, ואת הקשרים השונים בינו ובין יתר הקורסים בתוכניות הלימודים. סרטים אלו הפתוחים לקהל הרחב, מאפשרים לסטודנטים עתידיים היכרות מוקדמת עם הקורס, ויכולים לשמש גם כמעין "פרומו" לקורס.
קורס מימון עסקי רב לאומי (13035).
מנחה: ד"ר רוני מנוס
הכנה למעבדה - הדגמת ניסוי לקראת מעבדה המאפשרת לסטודנט להגיע מוכן למעבדה, כשהוא כבר מכיר את הציוד ואת מהלך הניסוי.
האבולוציה של אולפני הווידאו
הפעילות הענפה שהוצגה לעיל מתבצעת ברובה מאולפני הווידאו שממוקמים בקומה (-1) בבנין הטכנולוגיות בקמפוס רעננה. באותו מתחם קיימים כיום 7 אולפנים בגדלים שונים, ובימים אלה מוקמים שלושה אולפנים חדשים. המשך...
גבי חיון, מנהל תחום פיתוח אולפנים וטכנולוגיות מתקדמות בשה"ם, הציג בסמינר סקירה קצרה על האבולוציה של האולפנים במהלך העשור האחרון ותאר את החידושים הטכנולוגיים והכלים שיעמדו לרשות המנחים באולפנים החדשים.