להסרה מרשימת התפוצה | להוספה לרשימת התפוצה | לשליחת משוב | לשליחת העלון לחבר
             
  שלום לכולם,
 

  
בעולם משתנה כשלנו, בו מדי יום מתפתחות טכנולוגיות, מועלות השערות חדישות ונוצרים שינויים מהותיים,
קשה לעמוד בקצב ולעקוב אחר כל ההתחדשויות.
בצליל מקוון , עלון שה"ם החדש, ננסה להציג את ההתפתחויות הטכנולוגיות הסובבות אותנו, נספר על התרחשויות בתחום התקשוב במרכז שה"ם, עם השותפים לעשייה, נרצה לעורר עניין בתחום טכנולוגיות הלמידה והשימושים הפדגוגיים של כל אלו, תוך ניסיון ליצור קרקע פורייה לשיתוף ידע בין קהילת המתקשבים.

 
    חג שמח
 
אחד מי יודע?
גלעד רביד

לכבוד החג ולגיליון הראשון יצאנו לעשות ספירת מלאי של האתרים. ניתן לספור דברים שונים, וישנן וריאציות שונות לכל ספירה אך השתדלתי לספור דברים אחרים מספירת המלאי של סוף שנה.
הרחבה...
 

סביבת הלמידה אופוס
אורלי בטלהיים

סביבת הלמידה אופוס מפותחת In-House  והיא תוצאה של מאמץ משותף של הצוותים הטכניים והפדגוגיים בשוהם וכן צוותי ההוראה המתקשבים. גרסאות חדשות מושקות פעמיים בשנה (בפברואר ובאוגוסט) והן כוללות שיפורים לכלים קיימים, יחד עם פיתוח כלים חדשים. בפיתוח הגרסא נעשה מאמץ לפתח כלים נוחים,  ידידותיים ויעילים לצורך ייצוג תכנים לקיום אינטראקציה לארגון הלמידה ולניהול הפעילות באתר.

הרחבה...
 

 

 

הקמת מערכת ועידת וידאו (Video Conference) באו"פ
בועז מרמלשטיין

בשעה טובה ובמז"ט, הצטרפה האו"פ למשפחה המכובדת של מוסדות אקדמיים המשתמשים במערכות ועידת וידאו (Video Conference בלעז). המערכת מותקנת כבר באולפן אופק ובכיתה ייעודית בקמפוס בית בירם ובקרוב תתוקן גם בקמפוס בית יציב בבאר שבע ובמל"י בירושלים. לאחר המעבר לרעננה תוקם כיתה כזאת גם שם.

הרחבה...
 

מפגשים עם שה"ם  - סדרת מפגשי-עיון רב שנתית
מאירה פריבמן

כמדי שנה גם השנה אנו מקיימים מפגשי-עיון ללימוד הנעשה בתחום התקשוב האקדמי, באו"פ ובמוסדות אקדמיים אחרים, אליהם מוזמנים עובדי האו"פ, ועמיתנו מאוניברסיטאות אחרות.

הרחבה...
 

 

 

הושקו לאחרונה בשה"ם
עדנה טל

סימטריה מולקורית ברשת- סביבת למידה ממוחשבת להוראה ותרגול של סימטריה בכימיה.     הרחבה...

מאגר שומנים- מאגר המולקולות מלווה את הקורס "ביוכימיה II"     הרחבה...
לומדת תורת המימון -מלווה את יחידות הלימוד בקורס "תורת המימון ניהול פיננסי של גופים עסקיים" במחלקה לכלכלה וניהול. 
  הרחבה...
 

ועוד...
עדנה טל

מאגר וידאו דיגיטאלי לקורס פסיכופתולוגיה הכולל הדגמות והמחשות.   הרחבה...

הרצאה מוסרטת בנושא בניית מבחני הישג     הרחבה...
מפגשים וימי עיון  הפכו נגישים ברשת האינטרנט. לטובת מי שהחמיצו או לטובת מי שרוצים לחזור ולצפות בהם.   הרחבה...



 

לקראת שילוב המנחים בתקשוב הקורסים באוניברסיטה הפתוחה
עדנה יפה,עדנה טל

תקשוב הקורסים באוניברסיטה מתבצע לרוב, על ידי מרכזי הקורסים או רכזי תקשוב מקרב המנחים, מעורבותם של המנחים בתהליך זה הייתה עד כה שולית יחסית והתקיימה רק בחלק קטן מהקורסים המוצעים באו"פ. לנוכח העלייה בהיקף התקשוב ובמקום שהוא תופס במכלול דרכי ההוראה באו"פ, יש חשיבות לכך שהמנחים בקורס יכירו היטב את אתר הקורס והפעילות המתקיימת בו, בדיוק כפי שהם מכירים   את כל שאר מרכיבי ההוראה בקורס:  יחידות הלימוד, המטלות וכו'.  בפרט חשוב הדבר מכיוון שהמנחים הם ערוץ הקשר המרכזי של הסטודנט עם האו"פ, והם יכולים לכוון ולהדריך את הסטודנט לעשות שימוש מיטבי באמצעי ההוראה העומדים לרשותו במהלך  לימודיו בקורס .
חיבור המנחים לתקשוב מעורר באופן טבעי שורה של שאלות: מה יהיו הדרישות החדשות מהמנחה? כיצד הוא אמור לפעול? כיצד יוכשר? איזה תמיכה טכנית ופדגוגית תינתן לו? האם תהיה הענות מצד המנחים למהלך זה? האם תהיה הענות מצד מרכזי ההוראה למהלך זה? ושאלות רבות נוספות.

  הרחבה...

 

מבט אל הסטודנט - הפנקס האישי -כלי מקוון לארגון הלמידה  
אורלי בטלהיים ולילך צ'רנוביץ

עושר החומרים באתר התפתח בעיקר מתוך הרצון לענות על צרכיהם השונים של הסטודנטים- חומרי העשרה למעוניינים להרחיב ולהעמיק, תרגילים נוספים עבור המתקשים, המחשות, דיונים ועוד כהנה וכהנה אמצעים שמטרתם סיוע והעשרת הלמידה. הבעיה שאיתה ניסינו להתמודד הייתה הגברת  העומס על הלומד והקושי לדלות את המועיל מתוך השפע , מתוך הנחה שמועיל הוא עניין סובייקטיבי שמושפע מסגנון הלמידה של הסטודנט, הידע הקודם שלו, קשייו הספציפיים ועוד.
איך יכול הסטודנט להתמודד עם הגודש המידע באתר הקורס, שמתווסף על חומרי הלמידה הרגילים, ולבחור את מה שמתאים לצרכיו? איך מרכזים חומרים לקראת משימות- מטלות ובחינה- משפע החומרים באתר? איך עוקבים אחרי דיון מעניין, מתוך מאות הודעות המתפרסמות בקב' הדיון? ובכלל, האם יש דרך לאפשר לסטודנט לשלוט בארגון החומרים באתר כך שיתאימו לצורכי הלמידה שלו?

  הרחבה...

 

טכנולוגיות למידה להרחבת הנגישות להשכלה גבוהה
עדנה יפה

אושרו ויצאו לדרך ארבע תוכניות חדשות (פרויקטים), שהוצעו על ידי שה"ם, המכוונים לשיפור ההוראה באוניברסיטה הפתוחה באמצעות טכנולוגיות הלמידה במטרה  להביא לשיפור סיכויי הצלחה של הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה הפתוחה:
פרויקט א (אתגר): הגברת סיכויי ההצלחה בלימודים האקדמיים  והפחתת הנשירה מהם על ידי העצמת סטודנטים באמצעות טכנולוגיות הלמידה.      הרחבה...

פרויקט ב (סיקול מוקשי"ם): שיפור ההוראה בקורסים עם אחוזי נשירה גדולים על ידי טיפול במוקדי קושי ספציפיים לתוכן, באמצעות טכנולוגיות הלמידה.     הרחבה...

פרויקט ג (מעוף): בחינת פרדיגמות חדשות להוראה מרחוק המביאות בחשבון את הפוטנציאל הפדגוגי של
טכנולוגיות הלמידה.     הרחבה...
 

פרויקט ד (ניצוץ): הגברת הנגישות להשכלה גבוהה של סטודנטים עם אילוצים ובעיות מיוחדות (נכויות ולקויות למידה).     הרחבה...

כל הפרוייקטים הם בין תחומיים ומתבססים על שיתוף פעולה בין מחלקתי. בכולם החלה עשיה מעניינת, אנו נעדכן עם התקדמותם.

 
 
 
יש טקסט אחר? - פיתוח קורס במתכונת מצולמת    
מאירה פריבמן

בימים אלה מתקיימים בשה"ם, בשיתוף עם המחלקות האקדמיות, ניסויים בפיתוח דגמים חלופיים של הוראה. אחד מהם הוא פיתוח קורס המתבסס על שיעורי וידאו.
הקורס "מבוא למדעי המחשב ושפת Java" יתבסס על הרצאות מצולמות במקום יחידות לימוד בטקסט, בליווי ספר לימוד באנגלית. זהו פיילוט הן לתהליך פיתוח והן למתכונת הוראה חלופיים, שאמור לבחון מספר שאלות: הצגת תוכן לימודי בצורה ויזואלית ודינאמית, השגת נוכחות-מרצה בדרך המדמה מפגש, פיתוח מהיר ועדכון זמין לעומת פיתוח בטקסט, תהליכי הבקרה והיעוץ האקדמי וכמובן תהליך ההוראה של קורס כזה.
חומר הלימוד המצולם יוצג באמצעות תוכנת Producer  של מיקרוסופט שהותאמה לדרישות המתכונת החדשה ומאפשרת לשלב יחד הופעה של מרצה המציג שיעור (וידאו) עם מצגת-שקפים (תוכן טקסטואלי מאורגן ומובנה).

  הרחבה...

 

אובייקטי למידה (Learning Objects) - אבני בניין להוראה ולמידה
עדנה יפה

חומרי למידה הם מרכיב מרכזי ברוב המצבים שבהם מתרחשת הוראה ולמידה. איכותם, של חומרי הלמידה, עיצובם, נוחות השימוש בהם, התאמתם לנושא, ללומד, לתוכן קובעת במידה רבה את הצלחת הלימוד.
מחשבה מאמצים ומשאבים רבים מושקעים בשיפור חומרי הלמידה המוצעים ללומדים. הוצאות הספרים משקיעות בכך הון עתק.
העידן הדיגיטאלי נתן דחיפה עצומה לתחום פיתוח חומרי הלמידה.  במקום להסתפק בחומרי למידה טקסטואליים בלבד ניתן להיעזר לפתח ולהציע חומרי לימוד דיגיטאליים, אינטראקטיביים רב חושיים, מושכים את העין ומעוררי עניין. הבעיה היא שייצור של חומרי למידה  כאלה-במיוחד כשמדובר בלומדות כבדות- מחייב השקעת זמן ניכרת ועל כן הוא יקר וממושך. העלות הגבוהה של המוצרים האלה, ולעיתים גם קשיי התפעול שלהם, מרתיע מפני רכישתם ומגביל את פיתוחם. 
בשנים האחרונות התפתחה גישה חדשה של פיתוח יחידות למידה דיגיטאליות, מודולאריות קטנות היקף הנתפסות כמעין מולקולות או אטומי למידה שניתן לעשות בהן שימוש חוזר תוך שילובן ברצף ההוראה בהתאם לצורכי הקורס.

  הרחבה...

 

חלון הזדמנויות -
מיכל מור , מרכזת קורס באמנות

פיתוח אתר הקורס " מבוא כללי לתולדות האמנות " יצר עבור הסטודנטים, מנחי הקורס ועבורי חלון הזדמנויות אתגרי, לימודי וחוויתי.
מטרתו של קורס זה לפתח אצל הסטודנט דרכי התבוננות מושכלים ולהקנות לו את עיקריה של ה"שפה" החזותית כך שידע לקרוא את יצירת האמנות ולהבינה לעומקה. 
הדרכים לפענוח יצירת אמנות אינן פשוטות ודורשות לימוד כמו בכל תחום.
בתחילת הקורס אנו מאפשרים לסטודנטים להתוודע אל המרכיבים הצורניים הבונים יצירה במטרה להקנות להם  הבנה בסיסית של איך בונים עומק בתמונה (פרספקטיבה), איך יוצרים בתמונה מרקם אשלייתי ואיך יוצרים אווירה בציור באמצעות צבע ומשחקי אור וצל.
מה יקרה אם נעלים מרכיב אחד של היצירה או נטשטש אותו? האם זה ישנה את כוחה של היצירה? כאן מאפשר לנו אתר הקורס ליצור מניפולציות על יצירות האמנות במטרה להבין את כוחו של מרכיב זה או אחר. 

 

הרחבה...


 

חדשות מרכז המחקר
אבנר כספי ופול גורסקי

בשבועות האחרונים התקבלו לפרסום שלושה מאמרים על מחקרים שנערכו במרכז המחקר.
המאמר הראשון מציע מודל, שקראנו לו "מודל הדיאלוג ההוראתי". לפי מודל זה הבחירה בסוג הטכנולוגיה לצורך תקשורת עם סטודנטים עמיתים או עם סגל ההוראה (זהו ה"דיאלוג" שבכותרת המודל), תלויה ביכולתו של אותה טכנולוגיה לפתור את הקושי המיידי שבו נתקל הסטודנט. משום כך, ואולי באופן לא כל כך מפתיע, הטכנולוגיה הנפוצה ביותר היא...הטלפון.
הטכנולוגיה הבאה בתור היא הדואר האלקטרוני, והרחק מאחור נמצא אתר הבית, שמשמש פחות לצורך דיאלוג בין-אישי ונתפס יותר כמשרת דיאלוג פנימי (בין הסטודנט לבין עצמו).
שני המאמרים הנוספים....

  הרחבה...

להסרה מרשימת התפוצה | להוספה לרשימת התפוצה | לשליחת משוב | לשליחת העלון לחבר |

רכזת מערכת: לילך צ'רנוביץ'
חברי מערכת: שלומית זרחוביץ, עדנה טל, עדנה יפה, לילך צ'רנוביץ', יפעת שקד
עיצוב HTML: אורית מנדלוביץ'  
גרפיקה: זאב פרל    עריכה לשונית: בת חן פירסט