
זכר בוגר של כינת הראש
Kosta Mamkuglou, wikimedia/commons
ספינוזד הוא תערובת של שני חומרים (Spinosyn A ו-Spinosyn D), שאת שניהם מייצר החיידק Saccharopolyspora spinosa (ומכאן שם החומר- שילוב שם מין החיידק עם ה-A וה-D של המרכיבים הפעילים), מקבוצת האקטינובקטריה.
החיידק S. spinosa בודד פעם אחת ויחידה על-ידי חברת התרופות אלי-לילי. החיידק בודד מדגימת אדמה שאסף מדען של החברה בשנת 1982 במזקקת רום נטושה באחד מאיי הבתולה שבים הקריבי בעת ששהה שם בחופשה. איסוף דגימות אדמה ממקומות אקזוטיים היה נפוץ מאד למן המחצית השנייה של המאה הקודמת לצורכי איתור מיקרואורגניזמים המייצרים חומרים בעלי חשיבות רפואית ו/או תעשייתית (האיסוף עדיין נמשך, אם כי פחות נפוץ - וראו לקריאה נוספת). ב-1985 זוהתה במעבדות החברה יכולתם של תוצרי החיידק, המופרשים לסביבה כשמגדלים אותם בסביבה אווירנית, לפעול כנגד חרקים. שנה אחר כך אפיינו פרדריק מרץ (Mertz) וריימונד יאו (Yao) את החיידק, שייכו אות לסוג Saccharopolyspora (הכולל כיום 20 מינים. ממין אחר בסוג, S. erythraea, מפיקים את האנטיביוט אריתרומיצין ומין אחר, S. rectivirgula גורם לדלקת ריאות אופיינית המכונה Farmer's lung) והציעו לכנותו S. spinosa. הוא לא נמצא בדגימות אדמה אחרות.
ב-1988 זוהו מבחינה כימית המרכיבים הפעילים, spinosyn A ו-spinosyn D, המשתייכים למַקרוֹלידים (קבוצה הכוללת אנטיביוטיקות דוגמת אריתרומיצין), מאז הם משמשים בעצמם, או עם חומרים נוספים, בתכשירים חקלאיים נגד חרקים, להגנה על כותנה, ירקות, עצי פרי ועוד. בישראל משתמשים, החל מ=1998, בתכשירים המכילים ספינוזד בגידולי ירקות ובכרמים לתעשיית היין. החומר משמש גם בתרופה הווטרינרית קומפורטיס, הניתנת לכלבים בבליעה כנגד פרעושים (ואינו יעיל נגד קרציות, שאינן חרקים).


המרכיבים הפעילים בספינוזד
יש להניח שכמו נגד כל תכשיר, יפתחו הכינים עם הזמן עמידות גם כלפי התכשיר הזה. אבל לזמן מה, יש לנו תכשיר שעובד ושאינו מסוכן לא למשתמש ולא לסביבה.
לקריאה נוספת
אוצרות בעפר - "מדע פופולרי" 23, מרץ 1996.